ウイスキー  SCURTĂ ISTORIE A WHISKY-ULUI JAPONEZ

ウイスキー SCURTĂ ISTORIE A WHISKY-ULUI JAPONEZ

”Whisky! Nu mânânc prea mult, dorm opt ore pe noapte în ultimii 40 de ani și am băut o sticlă întreagă de whisky bun în fiecare zi.” – Masataka Taketsuru

Spre deosebire de scoțieni sau irlandezi, industria japoneză de whisky, ca orice lucru japonez, știe exact data de debut – 1929. Știm destul de bine că influența vestică în Japonia s-a întețit odată cu semnarea acordului de schimburi comerciale cu Statele Unite la mijlocul secolului al XIX-lea. Sunt și câteva filme cu actori titrați făcute pe tema asta. Cam de acum datează contactul japonezilor cu berea și pâine, iar așa cum știm, ei sunt maeștrii ai asimilării și mai ales ai îmbunătățirii produselor.

HAKUSHU ADVERT

Yusho este termenul japonez pentru băutură distilată, iar primele whisky-uri scoțiene importate în Japonia datează după anul 1870. Odată cu anul 1912, când se introduce un sistem de taxare strict al whisky-ului importat, câțiva oameni de afaceri locali văd oportunitatea de a produce whisky chiar în țara lor. Ceea ce lipsea era o persoană care să stăpânească măiestrie distilării și a procesului de producere a whisky-ului. Acesta este momentul intrării în scenă a celui ce se va dovedi părintele whisky-ului japonez: Masataka Takesuru, un tânăr om de știință provenit din rândul unei familii de producători de sake.

YAMAZAKI ADVERT

Ca și chimist, el a fost angajat în 1917 de către Settsu Shuzo o companie ce producea alcool distilat. Conform tradiției de a sprijini pe cei ce pot reprezenta viitorul companiei, Takesuru este trimis de către Kihei Abe, șeful său în cadrul companiei sus menționate în Scoția pentru a deprinde direct de la sursă procesul de producere al whisky-ului.

Masataka Takesuru va activa o vreme la Elgin sub tutela expertului în whisky J.A.Nettelton. Datorită pretențiilor financiare ale lui Nettelton, Takesuru se vede nevoit să aleagă distileria Longmorn în aprilie 1919, pentru ca apoi să-și petreacă alte 5 luni la distileria Hazelburn din ținutul Campbeltown. Tânărul chimist japonez se întoarce în țara natală cu know-how-ul necesar, dar și cu o soție scoțiană. Plin de elan el propune lui Kihei Abe să producă whisky după metoda scoțiană, care însă se dovedește costisitoare și consumatoare de timp și resurse. Dezamăgit de refuz, Takesuru va părăsi compania.

HIBIKI ADVERT

Între timp Shinjiro Torri, nepotul unui alt producător japonez de băuturi alcoolice (companie ce va deveni ulterior cunoscută ca și Suntory) caută să angajeze un scoțian pentru divizia de distilate. Cum Takesuru era disponibil și chiar mai bine, era și japonez, contractul de colaborare pe 10 ani este semnat în 1923.

Relația lor debutează cu animozități și neînțelegeri în ceea ce privește amplasarea noii distilerii. Takesuru a propus partea nordică a insulei Hokkaido pentru că se aseamănă până la identitate cu zona de coastă scoțiană, în vreme ce Shinjiro Torri își făceaq griji în ceea ce privește costurile de transport și logistică pentru o astfel de localizare. Drept urmare, economicul a primat, așa că noua distileria a fost amplasată în apropiere de Kyoto unde nu existau probleme cu transportul și exista și apă de calitate. În 1924 începe construcția primei distilerii de whisky din Japonia la Yamazaki. Takesuru se reântoarce în Scoția la mentorul său, acum aflat la Cragganmore pentru a aprofunda procesele de malțificare și fermentare. Cu toate cunoștințele puse la punct, în 1929 curge prima picătură de whisky distilată la Yamazaki. Imediat după debutul producției, Torri achiziționează o berărie și-l pune manager pe Takesuru care spera că va putea să dezvolte sit-ul de la Yamazaki unde să poată experimenta. Drept urmare acesta, din nou dezamăgit nu își va mai înnoi contractul cu Torri și va porni pe drumul său.

Cum lucruri bune se întâmplă celor drepți și perseverenți, Taketsuru se întâlonește cu doi investitori ai căror copii erau meditați la limba engleză de către soția sa. Aceștia decid să investească alături de Takesuru, care găsește unteren ieftin în Hokkaido, la Yoichi, în apropiere găsindu-se și orz din belșug și mai ales câteva turbării. Pentru început la noua distilerie Nihon Kaju, redenumită în 1952 Nikka, a produs inițial cidru pentru a returna cât mai repede banii investitorilor. În cele din urmă costurile ridicate pentru producerea cidrului i-au obligat să renunțe și să revină la primul scop pentru care era construită distileria și anume whisky. Au mai durat 6 ani până ca whisky-ul distilat să poată fi vândut, fapt care s-a petrecut în anul 1940. Spre norocul lui Taketsuru ofițerilor le-a plăcut atât de mult whisky-ul distilat de el încât odată cu interzicerea importurilor, afacerea sa a înflorit subit.

NIKKA FROM BARREL

După război, aceleași aspirații ale lui Taketsuru de a distila whisky de calitate, după metoda scoțiană se lovește de mercantilismul investitorilor care își doresc să producă un whisky mai ieftin și mai puțin complicat. Drept urmare aceștia lovindu-se de reticența lui Taketsuru, vând 51% din acțiunile lor producătorilor de bere de la Ashai care încep producerea unui distilat inferior. Anii 60 aduc instalarea primului alambic cu coloană continuă de tip Coffey la Tochgi, urmat de încă unul în 1969 la cealaltă distilerie a companiei de la Sendai, denumită Miyagiko. Aici începe să se producă un whisky triplu distilat de tipul Lowland și cu puternice accente de turbă și fum.

masataka-taketsuru-and-rita

Masataka Takesuru se stinge din viață în anul 1979, iar cercul se închide zece ani mai târziu în anul 1989 când compania pe care el a înființat-o a achiziționat distileria scoțiană Ben Nevis.

FOTO: suntory.com; whiskypedia.ro

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>