10 SCOTCH WHISKY-URI DEMNE DE A FI ÎNCERCATE DE ORICINE

10 SCOTCH WHISKY-URI DEMNE DE A FI ÎNCERCATE DE ORICINE

Lista de mai jos am conceput-o mai ales pentru a se constitui într-un simplu îndreptar în ceea ce privește alegere câtorva sortimente de whisky pe care să le încerci dacă ai puterea să recunoști faptul că ești un rookie în domeniu.

De obicei, noi bărbații români ne pricepem foarte bine la politică, fotbal, mașini femei și băutură, chiar dacă nu neapărat în ordinea asta. Astfel că dacă vrei să te îndrăgostești de whisky și până acum ai băut doar bourbon cu cola în bar sau diverse coctail-uri care conțineau și scotch, acum e momentul să-și iei inima în dinți și să încerci măcar câteva din sortimentele de mai jos pe care le-am enumerat într-o ordine aleatoare, fără a avea pretenția vreunui top al performanțelor sau calităților. Sunt pur și simplu 10 recomandări care vor face pe oricine să privească scotch whisky-ul cu alți ochi.

AUCHENTOSHAN AGED 12 YEARS
Pronunția este alta decât îți închipuiai și anume o-kăn-to-șan și este printre puținele whisky-uri scoțiene triplu distilate. Astăzi distileria este parte a grupului japonez Suntory, așa că viitorul are toate șansele să sune bine pentru ei.
 AUCHENTOSHAN 12 YO BOX
 
 
BALLANTINE’S AGED 17 YEARS
Nu fi surprins pentru că, blended scotch-ul celor de la Ballantine’s, sub conducerea master blender-ului Sandy Hislop a câștigat premiul pentru cel mai bun whisky al anului 2011, ceea ce nu e deloc puțin lucru. Ce e mai important este că-l găsești la supermarket pentru vreo 200 RON, lucru rar pentru un whisky așa de vechi.
 BALLANTINE'S 17 YO BOX
 
 
HIGHLAND PARK AGED 12 YEARS
Dacă te simți man enough ca să domini aromele maritime și ușor afumate dar austere ale acestui single malt din insula Orkney, atunci s-ar putea să-ți placă și celelalte whisky-uri cu turbă. Highland Park rămâne printre preferatele mele fiind nici prea prea nici foarte foarte în ceea ce privește aroma de turbă.
 HIGHLAND PARK 12 YO BOX LR
 
 
GLEN ELGIN AGED 12 YEARS
Poate unul dintre cele mai subapreciate single malt-uri de pe piața noastră, Glen Elgin este o mostră de whisky floral cu note fructate și corpolență fină. O să-l iubească în mod cert și soția.
GLEN ELGIN 12 YO BOX 
 
GLENDRONACH ALLARDICE AGED 18 YEARS
Whisky-ul ăsta este o capodoperă în ceea ce privește învechirea în butoaie de sherry. Nasul nu se mai satură de aromele degajate de acest distilat. Simțim sherry, praline, citrice, stafide macerate, gem de caise. Și aromele vin în continuare, ciocolată cu lapte, cacao, arome de cafea.
 GLENDRONACH ALLARDICE 18 YO BOX
 
 
JURA DIURACH OWN AGED 16 YEARS
Pe insula Jura unde a scris Geroge Orwell romanul său 1985 se află un drum, un hotel, o școală și o distilerie. Oamenii de aici sunt mai puțini decât căprioarele. Fac whisky din suflet și asta se vede. În plus fiecare sortiment are câte o poveste senzațională.
 JURA DIURACH BOX LR
 
 
GLENLIVET AGED 15 YEARS
Glenlivet 15 Years of Age este o mostră a măiestriei producătorului de whisky din Speyside, un whisky ce reliefează toate caracteristicile zonei. Un clasic al tuturor magazinelor de specialitate și barurilor. A apărut în seriale americane precum Californication sau mai recentul Ray Donovan.
 GLENLIVET 15 YO BOX
 
 
GLENFIDDICH AGED 15 YEARS
Cel mai bine vândut brand de single malt din lume are recomandări pe măsură. Glenfiddich învechit 15 ani după metoda solera a vinurilor de tip sherry este un must taste pentru oricine. În plus e ușor de găsit și îți va impresiona toți prietenii pe care-i inviți la un pahar de whisky.
 glenfiddich_15_6-1024x652
 
 
THE MACALLAN AGED 18 YEARS FINE OAK
Single malt-ul celor de la Edrington Group este  un monument de măiestrie a celor din Craiglachie. Acum mai greu de găsit odată cu introducerea noii serii 1824, The Macallan 18 YO Fine Oak este poezie îmbuteliată, așa cum nu se mai produce azi. Rolls-Royce-ul whisky-urilor single malt, Macallan 18 de ani vechime are un preț pe măsura reputației sale, mai ales de când a apărut și-n ultimul James Bond – Skyfall.
 macallan-18-yo-1024x652
 
 
JOHNNIE WALKER AGED 15 YEARS VATTED MALT
Cel mai bun Johnnie Walker pe care l-am băut vreodată, asta și pentru că este făcut doar din amestecuri de single malt. Din păcate nu se mai produce, dar stocuri mai există dacă le cauți și îți garantez că merită tot efortul.
 JOHNNIE WALKER GREEN BOX

FOTO: Ovidiu Tabacaru

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>