ABERLOUR 12 YEARS OLD SHERRY CASK MATURED

ABERLOUR 12 YEARS OLD SHERRY CASK MATURED

Sherry. Sherry. Sherry! Acesta este cuvântul ce caracterizează această sticlă de Aberlour. Nu este un 12 ani obișnuit. Este un travel retail de un litru denumit Aberlour 12 years old Sherry Cask Matured. Și da, acest lucru este foarte clar doar privind culoarea sau adulmecând paharul în care tocmai am turnat un dram din acest superb lichid. Aromele dulci de sherry și condimente ne confirmă că avem de a face cu un whisky al cărui caracter a fost clar influențat de o maturare serioasă în foste butoaie de oloroso sherry. Dar spre deosebire de alte whisky-uri care primesc doar doi ani în butoaie de sherry după ce au petrecut zece ani în butoaie de stejar nou, cei de la Aberlour au ținut acest whisky pe toată perioada de învechire în butoie de sherry provenite din sudul Spaniei. Așadar, un distilat învechit timp de 12 ani doar în butoaie ce au ținut în prealabil Oloroso Sherry în regiunea Jerez. Rezultatul obținut este remarcabil. Avem un whisky aproape dulce, extrem de apetisant, cu un caracter aparte. Este perfect echilibrat, aromele simțite pe papile fiind miere, mere roșii, turtă dulce și un pic de mirodenii. Un pic de apă înmoaie alcoolul și deschide și mai mult aromele perfecte. Finișul este lung și cald cu urme de scorțișoară și ghimbir.
Cei de la Aberlour spun că Master Distiller-ul Douglas Cruickshank călătorește personal anual în Spania pentru a alege butoaiele în care va fi învechit acest whisky. Dacă așa este, a făcut o treabă a naibii de bună! Aberlour este o distilerie prestigioasă din Speyside și dă prestigiu acestei regiuni scoțieine. În trecut, am băut Aberlour de 16 ani vechime și am fost uluit. Acum, acest whisky de 12 ani cu supradoză de sherry îmi confirmă faptul că voi fi mereu îndrăgostit de distileria din Aberlour.
Această sticlă a fost cumpărată din magazinele Duty Free din aeroportul internațional din Munchen, Germania. A costat 36.9 euro, un preț excelent pentru un litru din acest nectar. Aberlour 12 years old Sherry Cask Matured este rezervat doar pentru magazinele Duty Free în versiunea de un litru și este îmbuteliat la 40% ABV. Excelența acestui distilat a fost confirmată de Medalia de Argint primită la International Spirits Challenge 2010.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar închis cu nuațe rubinii
Aromă: dulce, echilibrată, note puternice de sherry și mirodenii
Gust: gustos, dulce, echilibrat, miere, mere roșii, turtă dulce, prăjitură
Corpolență: puternică cu un finish lung și cald cu arome de scorțișoară și ghimbir.
Punctaj: 89 puncte
 
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>