ABERLOUR A’BUNADH BATCH 40

ABERLOUR A’BUNADH BATCH 40

Aberlour A’bunadh este un nume cu greutate în lumea whisky-ului de calitate. Este un whisky care trebuie apeciat cu respect, trebuie să te pregătești puțin înainte de a te întâlni cu el. Este departe de blendul pe care îl vei amesteca cu cola sau suc de mere în club. Aberlour A’bunadh trebuie apreciat în tihnă, acasă sau într-un bar specializat, seara, drept încununare a unei zile spectaculoase. Chiar și desfacerea sticlei pântecoase este un ritual în sine, deoarece dopul din lemn și plută este învelit într-un stat gros de ceară adevărată. Nu există un sistem de înlăturare rapidă a acestui strat, așa că voi apela la un mic cuțit pentru a cresta o tăietură pentru a ajunge la dopul de dimensiuni impresionante. Dopul este înlăturat cu un sunet plin și nasul este imediat inundat cu aromele puternice. Pentru acest whisky, Aberlour a ales butoaie din Spania care au găzduit în prealabil sherry oloroso. Nu știm câți ani a stat distilatul în acest butoi, Aberlour preferând să nu dezvăluie vârsta acestui distilat.
Aberlour A’bunadh este un whisky cask strength, adica distilatul provine dintr-un singur butoi și a fost îmbuteliat așa cum a fost preluat din acel butoi. De aceea, fiecare sticlă de Aberlour A’bunadh poartă denumirea batch-ului din care face parte. Sticla noastră este din Batch 40, iar distilat-ul provenit din acest butoi are un ABV de 60%. Este un conținut de alcool mare pentru un whisky, având în vedere că majoritatea whisky-urilor sunt puse în sticlă la un ABV de 40%. Whisky-ul cask strength celebrează whisky-ul de acum un secol. Aberlour A’bunadh nu a fost colorat artificial, nici nu a fost filtrat la rece. Este doar distilat pur, preluat din butoi și pus în sticlă.
Culoarea este uimitoare. Un chihlimbar închis, aproape perfect. Turnăm o cantitate mică în pahar și îl lăsăm să se odihnească. Acoperim paharul cu un mic capac de carton. Aromele se vor concentra în pahar și pur și simplu te uimesc atunci când adulmeci paharul. Corpolența distilatului este puternică, whisky-ului prelingându-se leneș pe pereții paharului. Apoi adulmecăm paharul. Aromele dulci de la sherry sunt amestecate cu tăria alcoolului, dar îl lăsăm să se domolească și parfumurile se deschid. Arome dulci de praline se combină cu cele de mirodenii și coajă de portocală. Tăria aromelor și a gustului poate fi domolită cu apă. Este greu de ajustat cantitatea, însă, fiecare urmând să își găsească raportul potrivit în funcție de gust.
După ce reglăm intensitatea putem aprecia gustul. Papilele detectează mirodenii înțepătoare, portocale, fructe uscate, cireșe și ciocolată neagră intensă. Este un whisky complex și complicat, destinat celor care au un pic de experiență. Nu este recomandat începătorilor. Finișul este robust și intens cu arome dulci-amare de mirodenii exotice, ciocolată neagră și stejar. Prețul pentru această capodoperă scoțiană variază între 300 și 320 lei. Sticla noastră a venit de la Pernod Ricard România, cărora le mulțumim pentru ajutor.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar închis
Parfum: puternic și iute, arome de sherry dulce amestecate cu parfum de praline și portocale
Gust: mirodenii iuți, portocale, cirește negre, ciocolată neagră
Coroplență: puternică cu finiș lung cu gust aromat dulce-amar de mirodenii exotice, ciocolată și stejar
PUNCTAJ : 94 puncte

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>