ADIO NO AGE STATEMENT DIN 2017

ADIO NO AGE STATEMENT DIN 2017

Chiar dacă nu mai erau speranțe pentru noi, pasionații de whisky, se pare că în cele din urmă binele chiar va învinge. Înainte vreme, lăcomia era și este un păcat, dar de ceva ani încoace devenise și legală, așa că distileriile s-au apucat în neștire să-și vândă stocurile către Estul îndepărtat, care plătea oricât pentru orice, iar când s-a văzut rămas cu depozitele pline doar cu whisky tânăr, a inventat whisky-ul fără vârstă, dar cu un ambalaj demn de invidiat și cu denumiri rupte din mitologia nordică.

Ei bine începând cu anul 2017 toate acestea sperăm noi să se termine, pentru că deja au durat aproape un deceniu. Din primăvara anului următor o nouă directivă a UE va obliga fiecare producător de whisky să declare vârsta acestuia pe etichetă. Ajunge cu sintagma No Age Statement, atât de hulită de puriștii genului, care oricum în ultimii ani s-au simțit dați la o parte din excelul corporațiilor producătoare de whisky.

Distileriile au un an întreg să-și ajusteze etichete în conformitate cu viitoarea legislație europeană. Cine zicea că UE nu e un lucru bun? Poți să călătorești liber prin Europa, să-ți aduci mașină second hand de unde vrei, iar acum ai dreptul să fi și informat despre ceea ce bei în materie de distilate.

Odată aplicată, noua lege obligă toți producătorii de whisky să afișeze pe etichetă următoarele informații:

• Vârsta în ani și luni
• Ingredientele folosite
• Aditivii sau coloranții
• În cazul blended whisky-urilor trebuie specificată vârsta fiecărui component și procentajul fiecărui malt și/sau grain.

Pentru că lucrurile și la ei ca și la noi pot fi supuse greșelii voite sau fără de voie, fiecare distilerie va primi un ofițer responsabil cu implementarea noilor standarde, tocmai ca lucrurile să nu scape de sub control, adică mai pe englezește law enforcement.

Vârsta afișată pe etichetă, era și până acum, doar că va trebuii să fie declarată în ani și luni, adică whisky-urile fără o declarație vor fi istorie. Sunt sigur că multe dintre creaturile himerice care ne bântuie rafturile magazinelor specializate de ceva vreme vor dispărea în mod natural.

Oare o să mai vrei să dai aceeași sumă de bani pe un The Glenlivet Founder’s Reserve de 3 ani când ai lângă el tradiționalul The Glenlivet 12 YO? Crezi că ți se va mai părea interesant să plătești mai mult pentru un Talisker de 3 ani față de unul de 10 ani, doar pentru că se cheamă exotic Port Ruighe sau Dark Storm. Oricum în topul listelor acestei bule îi trec pe de altfel preferații mei de la The Macallan, care vor apărea ridicoli cerând un preț de 900 RON pentru sortimentul Ruby, când cu puțin efort poți găsi la același preț un Fine Oak de 18 ani vechime.

Hai să spunem că poate a sosit și ”ziua dreptății” pentru pasionatul sincer, asta dacă nu se întâmplă cealaltă schemă economică dâmbovițeană, aplicată la nivel scoțian în care prețurile pentru whisky-ul fost NAS rămâne același și tradiționalele sortimente învechite vreme de peste 10 ani încep să crească vertiginos ajungând prohibitive.

NAS

FOTO: blog.thewhiskyexchange.com; alkoblog.de

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>