AN CNOC 12 YEARS OLD

AN CNOC 12 YEARS OLD

AnCnoc. Un nume mai ciudat și ceva mai rar întâlnit. Se pronunță a nock și este noul nume al distilei Knockdhu, un nume care poate rezonează mai bine pentru cunoscători. Knockdhu a renunțat la acest nume în favoarea celui din limba celtă pentru Dealul Knock. De aici denumirea anCnoc. Schimbarea a fost făcută, se pare, pentru a evita confuzia cu produsele distileriei vecine numită Knockando. Noul rebranding anCnoc are un ambalaj și o prezentare a sticlelor mai modernă și mai contemporană. La fel și siteul de prezentare. Gama în schimb este destul de limitată, entry-level fiind acest single malt de 12 ani vechime pe care l-am achiziționat dintr-un magazin Duty Free din aeroportul german Munchen pentru suma de 31.5 euro. Sticla are un litru, fiind vorba de o ediție travel retail. Gama anCnoc mai conține un single malt de 16 ani vechime și unul de 35 de ani plus câteva ediții speciale și sortimente de arhivă datate după anul îmbutelierii.
Este un Speysider clasic, dar fără urmă de sherry. anCnoc a preferat rețata clasică, de aici și culoarea mai palidă și galbenă a distilatului din sticlă. Corpolența este medie, iar aromele trădează un distilat clasic cu arome florale, tipic pentru Speyside. Aromele sunt destul de timide inițial, dar apoi se desprinde parfumul de miere și lămâie. Se mai simt arome de cereale și malț. Chiar și un pic de fum. Gustul este delicat inițial, dulce cu un pronunțat accent fructat. Apoi papilele sesizează o întețire a gustului cu un pic de fum amestecat cu ceva mirodenii. Cu cât te împrietenești mai mult cu acest single malt, cu atât ajungi să îl apreciezi mai mult. Finișul este mediu și îți lasă în gură gustul de coajă de lămâie, dar și uscăciunea stejarului. Una peste alta, anCnoc 12 Years Old este un single malt bun pentru orice ocazie. Nu te va da pe spate, dar grija cu care a fost distilat te va face să îl apreciezi. Pentru acest lucru și pentru faptul că prețul este mai mult decât accesibil, primește din partea Whiskypedia un scor de 90 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: galben palid
Parfum: arome florale, miere, lămâie, cereale și malț
Gust: un pic de fum, fructe, stejar și mirodenii
Coroplență: medie cu un finiș mediu spre scurt cu gust de coajă de lămâie și uscăciune de stejar
PUNCTAJ : 90 puncte
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>