ANALIZA SĂPTĂMÂNII – TENDINȚELE PIEȚEI DE WHISKY PENTRU 2015

ANALIZA SĂPTĂMÂNII – TENDINȚELE PIEȚEI DE WHISKY PENTRU 2015

Povestea de dragoste a lumii în care trâim cu whisky-ul se pare că este cu suișuri și coborâțuri  și cu toate acestea epoca de aur a distilatului din orz malțificat sau porumb este în plină glorie, găsind nișe prin care să se strecoare, pentru a păstra creșterea economică.Whisky-ul, un produs versatil, continua lupta: fie că este cu  lipsa stocurilor, nesațul duty free-urilor sau temperarea vânzărilor din China, viitorul whisky-ului încă se arată luminous pentru jucătorii din industrie. Aruncând o privire la situația whisky-urilor scoțiene, irlandeze, americane, japoneze și canadiene, iată câteva trend-uri de identificat în ceea ce privește viitorul apropiat.

Stejarul este noua vârstă

Ca și măsură de îmbărbătare a industriei scoțiene, planurile de a mări producția și de a redeschide vechi distilerii uitate de istorie se înmulțesc chiar dacă piețele în dezvoltare sunt caracterizate prin volatilitate și efemeritate. Lipsa declarației vârstei sau NAS va fi în continuare vârful de lance al industriei scoțiene care are acum posibilitatea de a experimenta noi soluții de maturare: stejarul chiar a devenit  noua vârstă a whisky-ului.

Norocul irlandez-ului

Whiskey-ul irlandez profită din plin de pe seama declinului produselor scoțiene, fiind încă unul din segmentele cele mai dinamice ale industriei. Brand-uri artizanale emergente care încep să vină și cu o istorie cosmetizată de maeștrii ai marketing-ului, ajută enorm la propulsarea distilatului irlandez. Cu o corpolență mai ușoară și fiind și mult mai aromat, prezentând note ușor recognoscibile, nișa whiskey-ului irlandez atrage din ce în ce mai mulți consumatori tineri. Killbeggan, Cooley, Bushmills și Midelton nu mai sunt singurele distilerii clasice de irish whiskey pentru că noul val vine puternic din spate.

Visul american continuă

Revenirea modei cocktail-urilor bazate pe rețetele Prohibiției și a experimentelor lipsite de inhibiții lansate de cultura pop a celor din Mad Men păstrează pentru viitorul apropiat în lumina reflectoarelor whiskey-ul american.  Mult mai precauți cu producția și cu stocurile, episoadele de genul reducerii tăriei bourbon-ului de la Maker’s Mark pentru a salva producția au ajuns deja de domeniul istoriei. Acum se  întâmplă chiar contrariul, distilatele americane încep să fie trimise către piața europeană la ABV-uri mai ridicate de 40%. Bulleit al celor de la Diageo a mutat de curând procentul de alcool la 45% tocmai pentru a contracara creșterea în notorietate a microdistileriilor americane ce-și îmbuteliază produsele la 100 Proof.

Calea samuraiului e mereu cea plină de glorie

Whisky-urile japoneze nu mai sunt de multă vreme decât o umbră a produselor cu umile începuturi din anii douăzeci ai secolului trecut, între timp au evoluat spectaculos. Așa cum îmi place adesea să spun, japonezii fac într-adevăr whisky-uri mai bune decât scoțienii, pentru că sunt mai meticuloși și mai serioși, cu o atenție deosebită către perfecțiunea detaliului. Nu degeaba în ultimii 5-7 ani au câștigat cam toate premiile la mai toate categoriile de la concursurile internaționale de profil, iar pentru 2015 cel mai bun whisky din lume a fost ales Yamazaki Sherry Cask 2013. Achiziționarea de către Suntory a companiei americane Beam Inc. nu face altceva decât să le deschidă niponilor piețele Europei și Americii de Nord.

Canadienii ca arțarii

Nișa whiskey-ului canadian este în plină dezvoltare. Pe lângă faptul că distilatele lor au fost mereu produse pe care să ți le poți permite cu ușurință, acum canadienii joacă și cartea calității. Whiskey-urile lor tind să devină din ce în ce mai sofisticate, dovadă a faptului că își dau silința. La fel se întâmplă și cu microdistileriile din Suedia sau Franța care apasă puternic pe accelerație încercând să reducă din decalaj.

SUNTORY RANGE

FOTO: luxurialifestyle.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>