ARDBEG 10 YEARS OLD

ARDBEG 10 YEARS OLD

Distileria Ardbeg este parte a multinaționalului LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessey) alături de mai cunoscutul frate mai mare Glenmorangie. Aici și-a făcut ucenicia ca master blender și Rachel Barrie, cea care a participat și la crearea renumitului Signet. Distilatul produs de Ardbeg este recunoscut prin complexitatea aromelor şi fineţea impresionantă generată mai ales de alambicurile din cupru cu gâtul înalt şi îngust care lasă să se ridice doar vaporii puri de alcool. De altfel, experţii consideră că single malţurile Ardbeg sunt cele mai “turboase” whisky-uri din lume, gradul de afumare fiind reflectat prin conţinutul de fenoli.
Sticla de Ardbeg Guaranteed 10 Years Old este un travel retail de 1000 ml, care a costat 44€ la unul din magazinele aeroportului din Frankfurt și este îmbuteliat la 46% ABV. La noi îl puteți găsi în magazinele dedicate în formatul de 700 ml pentru un preț ce începe de la 213 RON și poate ajunge la 240 RON. Pentru cei pasionați de whisky-ul din Islay, Ardbeg este unul din exponenții clasici ai curentului afumat, fenolic. Sticla este verde spre negru și ascunde culoarea palidă ca de ceai de soc, ce ar putea dezamăgii la o primă privire. Parfumul este de fum, de turbă și iar de fum și de alte lucruri afumate printre care poate și pește afumat. Ar fi de așteptat ca gustul să fie doar de turbă arsă și taciuni stinși, însă master blenderii de la Ardbeg au făcut minuni și se simt dincolo de fum și arome de fructe uscate dulcege, malt, migdale și fân. Corpolența este medie, iar finish-ul este lung, afumat, iodat și cu urme de cereale.
Chiar dacă este entry level-ul celor de la Ardbeg, single malt-ul lor de 10 ani are un raport între preț și calitate ușor incorect. Prețul este cam ridicat pentru un malt de 10 ani, aproape că putem spune că este unul dintre cele mai scumpe malțuri de 10 ani de pe piață, dacă luăm în calcul valoarea maxima de 240 RON cu care poate fi cumpărat. Pentru o excursie în Islay, dacă ești peat aficionado, merită cheltuiala.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: de ceai de soc adica palid auriu
Parfum: afumat, sapun de rufe, pește afumat
Gust: turbă arsă, fructe uscate și fân, un pic de malt și poate migdale.
Coroplență: medie cu un finish lung și afumat de cereal, iod si turbă
PUNCTAJ : 85 puncte
 
ARDBEG 10 YO BOX LR
 
ARDBEG 10 YO LABEL LR
 
 ARDBEG 10 YO SNIFFER LR
 
ARDBEG 10 YO NOTA LR

 FOTO: Dan Samsonic

Distileria Ardbeg este parte a multinaționalului LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessey) alături de mai cunoscutul frate mai mare Glenmorangie. Aici și-a făcut ucenicia ca master blender și Rachel Barrie, cea care a participat și la crearea renumitului Signet. Distilatul produs de Ardbeg este recunoscut prin complexitatea aromelor şi fineţea impresionantă generată mai ales de alambicurile ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 85%

85%

SCOR TOTAL

User Rating: 4.24 ( 4 votes)
85

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>