ARDMORE TRADITIONAL CASK

ARDMORE TRADITIONAL CASK

Fondată în 1898 de către unul din cei mai faimoși oameni din industria whisky-ului, Ardmore are un angajament pe termen lung cu conceptul de calitate. William Teacher a crezut întotdeauna în metodele tradiționale de distilare. Acesta este motivul pentru care la Ardmore aromatizarea distilatului se face doar folosindu-se foc de turbă pentru procesul de uscare a orzului.
Din păcate costurile ridicate ale unui astfel de proces de afumare a orzului, fac din distileria Ardmore, singura distilerie din Highlands care produce un sortiment afumat în mod constant în gama oferită către comercializare. Cum distilatul de la Ardmore este totodată și malțul cheie din ultra-cunoscutul blend whisky Teacher’s, iată explicația aromelor ușor afumate ale renumitei băuturi. Metodele tradiționale se aplică și maturării. Ardmore Traditional Cask este învechit în două tipuri de butoaie. Primele butoaie folosite sunt cele tradiționale din lemn de stejar pentru ca apoi pentru ultima parte a maturării whisky-ul să fie mutat în butoaie mult mai mici de câte 50 litri, foarte uzuale în secolul XIX și denumite quarter cask. Datorită dimensiunilor reduse ele erau folosite adesea pentru a transporta whisky-ul cu ajutorul măgarilor. Astăzi sunt folosite pentru că o cantitate mai mare de whisky poate intra în contact cu lemnul de stejar folosindu-se butoaie mai mici. De asemenea un astfel de procedeu crește prețul de producție dar asigură o aromă mai puternică de vanilie și lemn de stejar.
Prezentarea produsului este elegant făcută într-o sticlă de formă tradițională embosată cu logo-ul distileriei și anul fondării ei. Eticheta bine structurată îți spune tot ceea ce ai nevoie să afli despre acest single malt afumat cu turbă, non-chill filtered și îmbuteliat la o tărie de 46% ABV în Kennethmont, Aberdeenshire.
Culoarea whisky-ului este aurie, foarte plăcută privirii. Parfumul este exact cum te aștepți să fie după ce ai citit pe etichetă cuvântul scris cu majuscule PEATED. Am adăugat o cincime apă pentru a mai domoli tăria și am detectat pe lângă aromele de fum de turbă și ceva arome rădăcinoase, de vanilie și caramel. Gustul este plin cu valuri de turbă, arome de nucă și pământ umed, dar și migdale și măsline amare. Corpolența este medie cu un finish lung și plin cu arome de turbă dar și o subtilă dulceață dată de vanilina din stejar.

O mostră de pricepere a artizanilor din Highlands, Ardmore Traditional Cask poate rivaliza oricând cu un whisky afumat din Islay sau Islands, păstrând însă din robustețea și asprimea unui whisky din Highlands. Îl puteți găsi în magazinele de la noi la un preț cuprins între 150 și 180 de lei și chiar dacă nu are o declarare a vârstei, merită încercat pentru a descoperi originile durabile ale celor de la Teacher’s.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu
Parfum: afumat, rădăcinos, de vanilie și caramel
Gust: turbă, nucă, migdale, măsline, pământ umed
Coroplență: medie, cu un finish lung și plin cu arome de turbă dar și o subtilă dulceață
PUNCTAJ : 85 puncte
 
ARDMORE TRADITIONAL CASK BOX

 

ARDMORE TRADITIONAL CASK LABEL

 

ARDMORE TRADITIONAL CASK BODY

 

ARDMORE TRADITIONAL CASK PUNCTAJFOTO: Dan Samsonic

 

Fondată în 1898 de către unul din cei mai faimoși oameni din industria whisky-ului, Ardmore are un angajament pe termen lung cu conceptul de calitate. William Teacher a crezut întotdeauna în metodele tradiționale de distilare. Acesta este motivul pentru care la Ardmore aromatizarea distilatului se face doar folosindu-se foc de turbă pentru procesul de uscare ...

Review Overview

NOTA WHISKYPEDIA - 85%

85%

SCOR TOTAL

User Rating: Be the first one !
85

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>