Auchentoshan 12 Years Old

Auchentoshan 12 Years Old

Auchentoshan, distileria din Lowlands cu nume greu de pronunțat. Pronunția corectă este ‘okentoșan’, dacă ar fi să folosim transcrierea fonetică a numelui. O sticlă de Auchentoshan 10 yo este una din primele experiențe în domeniul single malt și am amintiri plăcute legate de ea. Subiectul nostru de astăzi este noul sortiment de 12 ani vechime de la Auchentoshan. A fost maturat timp de 12 ani și este distilat de trei ori spune eticheta. Acest sortiment de 12 ani înlocuiește defunctul Auchentoshan de 10 ani. Culoarea mai închisă trădează o învechire mai îndelungată în butoaie de sherry. Auchentoshan este singura distlierie care se mândrește cu faptul că își distilează toate sortimentele de whisky de trei ori. Alte distilerii folosesc acest proces ocazional, sau doar pentru anumite tipuri de whisky. Distileria Auchentoshan este parte din orașul Glasgow. În trecut, Auchentoshan era amplasată lângă Old Kilpatrick, pe malul râului Clyde. Distileria a fost construită în 180. Orașul Glasgow a crescut și astăzi suburbiile orașului scoțian a înglobat practic distileria. Este o destinație recomandată pentru o vizită dacă vă aflați în Glasgow. Faptul că este practic în oraș nu  a afectat calitatea whisky-ului produs aici. O garanție a calității este și faptul că apa folosită este adusă din Loch Cochna, un lac amplasat în Highlands. În plus, Auchentoshan face acum parte din grupul Morrisson Bowmore care la rândul său este în proprietatea grupului Suntory din Japonia, un foarte serios producător de whisky.
Auchentoshan 12 ani este un whisky plăcut ca aspect. Are o culoare de miere aurie și chiar înainte să adulmecăm paharul ne putem da seama  că a fost maturat în butoaie de sherry. Aromele din pahar ne confirmă acest lucru. Nasul este încântat cu arome dulci de sherry, cremă de zahăr ars, citirce, fructe și verdeață proaspătă. Gustul este fin și dulce cu o idee de gust de suc de portocale și lime. Finish-ul este destul de scurt și un pic amar cu gust de nuci. Corpolența este medie, Auchentoshan 12 ani fiind pus în sticlă la 40% ABV concentrație de alcool. Poate fi savurat simplu sau cu o picătură de apă.
Este o surpriză plăcută. Auchentoshan 12 ani este un whisky reprezentativ pentru Lowlands. Este corect și de calitate pentru o sticlă care a costat 132 lei la un magazin de specialitate din București. Prețurile au crescut însă de la momentul când am achiziționat noi sticla. În Marea Britanie, Auchentoshan 12 yo costă aproximativ 30 de lire sterline. Dacă mai găsiți o sticlă la prețul vechi, nu ezitați.

Note de degustare:
Culoare: miere aurie
Aromă: arome dulci de sherry, cremă de zahăr ars, citirce, fructe și verdeață proaspătă.
Gust:  fin și dulce cu o idee de gust de suc de portocale și lime.
Corpolență: Mediu, finiș scurt cu gust amar și arome de nuci.
Punctaj: 85 puncte
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>