AUCHENTOSHAN SPRINGWOOD

AUCHENTOSHAN SPRINGWOOD

Auchentoshan este una din distileriile noastre preferate. Aproape tot ce am încercat, ne-a plăcut. În plus au o atitudine pozitivă și un markenting plăcut. Pe lângă gama clasică de sortimente, distileria din Glasgow ne mai răsfață din când în când cu sticle mai speciale. Așa este și cazul perechii de sticle botezate Springwood și Heartwood. Sunt două ediții speciale dedicate călătorilor internaționali, așadar pot fi cumpărate doar din magazinele duty free. Noi am dat peste ele în Spania, pe aeroportul din Malaga. Îmbuteliate în sticle de un litru, dar în cutii de aceiași culoare gri ca și restul gamei, perechea de sticle a fost o afacere bună, plătind 38 de euro pentru fiecare.
Astăzi ne vom ocupa de Auchentoshan Springwood și îi voi lăsa lui Tudor plăcerea să vă povestească despre Heartwood în curând. Nici una din cele două ediții speciale nu au o vârstă declarată. În schimb, distilieria ne dezvăluie tipul de butoaie în care a fost învechit distilatul. Pe lângă metoda triplei distilări cu care Auchentoshan se mândrește, whisky-ul folosit pentru Springwood a petrecut o perioadă de timp în butoaie de burbon american. Culoarea mai palidă confirmă acest lucru, butoaiele de bourbon american fiind stejar nou carbonizat care au găzduit timp de patru ani bourbon. Stejarul american este bogat în vanilie și acest lucru se simte în aromele lui Springwood. Dar mai simțim și arome vesele, florale, de citrice. Plus un pic de ciocolată, miere, lămâie. Aroma proaspătă este completată de un gust incredibil de bun. Vanilia este prezentă în cantități mari, dar nu are același gust ca într-un bourbon american. Apoi lămâia își face loc pentru ca apoi gustul să devină mai complex: malț, iarbă proaspăt cosită, mere verzi și miere. Finișul nu este foarte lung, dar continuă tema proaspătă de arome citrice. Auchentoshan Springwood este îmbuteliat la 40% ABV și se dovedește un whisky prietenos și proaspăt. Dacă putem spune așa, este un whisky pentru sezonul primăvară/vară. Și ca să cităm de pe cutie: manufacturat în Glasgow și apreciat oriunde se strâng prieteni. Primește din partea Whiskypedia un meritat scor de 88 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: proaspăt, vanilie, citrice, flori, cicolată, miere, lămâie
Gust: vanile, din nou vanilie, lămâie, coajă de lămâie, malț, iarbă, mere verzi, miere
Coroplență: plină, finiș scurt cu aromă de citrice
PUNCTAJ : 88 puncte
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>