BALCONES TEXAS CRAFT WHISKEY

BALCONES TEXAS CRAFT WHISKEY

Balcones Distilling situată în Waco, este prima distilerie din Texas de după Prohibiție. Fondată de către Chip Tate în anul 2008, Balcones a câștigat repede o reputație de distilerie inovatoare. Drept urmare a și intrat în colimatorul celor de la Whisky Magazine, care i-au acordat anul trecut premiul Craft Distillery of the Year.
Urmarea este că cei din Texas s-au decis să exporte și în Europa și pentru început au ales Marea Britanie. Alegerea noastră pentru a prezenta această distilerie este data de gama diferită de whiskey-uri pe care le propun pentru piața europeană și pe care sperăm să le găsim și noi prin peregrinările noatre europene.

BLUE CORN

Balcones Baby Blue whiskey este un corn whiskey produs din porumb albastru, dezvoltat și cultivat de către indienii Hopi în Arizona. Pe lângă culoarea stranie pentru noi, porumbul albastru are mai multe avantaje nutriţionale fata de soiurile de porumb standard galben. Acesta conţine cu 20% mai multe proteine şi are un indice glicemic mai mic decat porumbul galben. Chip Tate s-a decis să folosească acest porumb datorită faptului că are o aroma mai puternică. Dorința sa a fost de a exprima valorile aromei porumbului într-un whiskey, la fel cum whisky-ul de malt exprimă aroma malțului.
Whiskey-ul este maturat în butoaie de mici dimensiuni, făcute din lemn de stejar uscat mai multă vreme decât la butoaiele normale, asta pentru a oblige whiskey-ul să se maturizeze mai repede.

BALCONES TRUE BLUE

Balcones Baby Blue Corn Whiskey este îmbuteliat la 92 Proof și are un preț de vânzare de 56.95£. Din gama propusă de cei de la Balcones se mai regăsesc True Blue 100, același corn whiskey îmbuteliat de data aceasta la 100 Proof sau 50% ABV.
Două sortimente foarte interesante sunt Balcones Brimstone, un whiskey afumat folosindu-se talaș și rămășițe de stejar uscate sub soarele arzător din Texas drept combustibil și nu turbă cum ne-am fi așteptat. Probabil metoda aleasă, pe lângă factorul inovativ se datorează și costurilor ridicate generate de aducerea de turbă dintr-un alt stat din nordul Americii.

BALCONES SINGLE MALT

Balcones Single Malt Texas Whiskey este făcut din malt și maturat în butoaie de ex-bourbon, ce se găsesc din plin în America. Îmbuteliat la 52.7% ABV și cu un preț de vânzare de 74.95£ este considerat ca un single malt atipic cu caracteristici scoțiene, dar și de grain whisky combinate cu cele ale bourbon-ului.

FOTO: drinkspirits.com; mysanantonio.com; forwhiskeylovers.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>