BALLANTINE’S 17 YEARS OLD

BALLANTINE’S 17 YEARS OLD

Colegul Tudor v-a povestit despre un Ballantine’s de 12 ani acum câteva zile. Acum este rândul meu să trec în revistă o nouă sticlă de blended whisky. Dar nu este un blended oarecare. Am în față un Ballantine’s de 17 ani vechime. Very Old Scotch Whisky după cum citim de pe eticheta elegantă. Este unul dintre Ballantine’s-urile din gama superioară. Pentru acest distilat, ambalajul este diferit. S-a renunțat la sticla plată în favoarea uneia rotunde, dar de culoare verde cu dop de plastic cu filet. Îmi aduce aminte de sticlele de whisky japonez de la Hakushu. Cutia este mică și simplă și de o inconfundabilă culoare vișinie. Acestă sticlă ne-a fost furnizată de prietenii noștri de la Pernod Ricard România, cărora le mulțumim pentu ajutor.
Dar să lăsăm ambalajul la o parte. Cel mai important lucru este conținutul. Avem un distilat frumos colorat, auriu palid. Aromele sunt destul de complexe pentru un whisky blendend. Nasul simte arome florale, lămâie, nuci, alune și fum. Un buchet de arome demn de un single malt. Gustăm și calitatea acestui blend de 17 ani se confirmă. Este plăcut, deloc brutal și cu arome complexe. Unul dintre cele mai bune blended whisky-uri pe care le-am gustat vreodată. Primele arome pe papile sunt fum de turbă și fân proaspăt cosit. Apoi, cu o picătură de apă adăugată în pahar avem vanilie, mai mult fum dulce și mirodenii înțepătoare. Finișul este mediu-lung. Ballantine’s de 17 ani vechime are un ABV de 43% alcool.
Ballantine’s de 17 ani vechime este cea mai bună alegere din gama cunoscutei mărci scoțiene. Prețul unei sticle variază între 200 și 230 lei. Este un preț destul de mare, dar având în vederea calitatea acestui blend, merită efortul. Primește de la noi o notă de 87 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: floral, citrice, nuci, alune, fum
Gust: fum dulce, fin, fân proaspăt cosit, vanilie, mirodenii
Corpolență: medie cu un finish suficient de lung cu arome amărui.
PUNCTAJ : 87 puncte
 
 
 
 
 FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>