BLENDING IS ART – CE ESTE UN BLENDED WHISKY/WHISKEY?

BLENDING IS ART – CE ESTE UN BLENDED WHISKY/WHISKEY?

Marea majoritate a whisky-ului de pe piață este compus din amestecuri de distilate și doar un mic procent este reprezentat de îmbutelieri single malt. La origine primele băuturi distilate erau de tipul single malt sau single grain, fiind adesea produse locale pentru consum propriu sau pentru cel al micilor comunități aferente. Nevoia de expansiune a îmbuteliatorilor de whisky din secolele XVIII – XIX au dat naștere produselor de tipul blended malt sau blended whisky.
Trebuie făcute câteva diferențieri structurale în ceea ce privește arta de a amesteca mai multe distilate din cereale. Astfel că amestecarea conținutului mai multor butoaie din șarje diferite din cadrul unei singure distilerii, atâta vreme cât distilatul este din aceeași cereală nu se numește blended whisky/whiskey, ci poartă denumirea de single malt, iar procedeul mai poartă descrierea plastică de mariaj al butoaielor. Această practică se aplică pentru a uniformiza tăria sau pentru a oferi whisky-ului un finish folosindu-se un anumit tip de butoi pentru o perioadă dată de timp.

BLENDING IS ART SIGN

Conceptul de vatted malt sau blended malt se referă de asemenea la procedeul care implică amestecarea conținutului mai multor butoaie de whisky single malt provenite de la mai multe distilerii. Prin acest proces va lua naștere un whisky ce poate purta titulatura de blended malt, iar vârsta ce poate fi afișată pe eticheta băuturii este întotdeauna cea a celui mai tânăr malt care intră în compoziția amestecului.
În cele din urmă blended whisky sau blended whiskey este distilatul compus prin amestecul conținutului mai multor butoaie de whisky single malt la care se adaugă și o cantitate de grain whisky. Folosirea acestuia din urmă este necesară pentru a spori cantitatea, caracteristicile sale nefiind atât de pregnante precum ale single malt-urilor din restul compoziției. Alegerea corectă a acestei cantități este făcută de către master blender în funcție de notele și aromele pe care dorește să le obțină.

DETALIU BUTOAIE

În ceea ce privește whiskey-ul american , veți observa că acest concept nu se aplică în titulatura băuturii lor tradiționale, adică bourbon-ul și tennessee whiskey-ul. Bourbon-ul este distilat din porumb, în procentaje ce variază, însă care depășesc întotdeauna 51%, iar restul distilatelor specifică pe etichetă cereala din care este produs: secară sau grâu, de unde și denumirile: rye whiskey sau wheat whiskey.

PATERSON

Oricât de surprinzător ar părea, apariția blended whisky-ului a generat de fapt crearea premiselor istorice ale unor brand-uri de single malt. Un blended whisky de succes conține în general între 30 și 40 de sortimente de single malt. Acest fapt se datorează și lipsei de capacitate a unei singure distilerii care să poată furniza întreaga cantitate de distilat în raport cu cererea de pe piață. Prinși în capcana propriului lor succes, îmbuteliatorii de blended scotch au atras în acest joc și distileriile. Dacă unul sau mai multe single malt-uri din componența unui blend își modifică din caracteristici de la un an la altul, atunci rețeta este compromisă. Drept urmare de-a lungul ultimilor 200 – 250 de ani distileriile au fost obligate să mențină același standard și aceleași caracteristici pentru marea parte a distilatului pe care-l produc. În general între 5 și 7 procente din whisky-ul distilat de ele ajunge astăzi să fie comercializat ca și single malt. Turn-over-ul unui astfel de business este asigurat de garanția că unul sau altul din producătorii și îmbuteliatorii de blended whisky achiziționează marea parte a producției. Nume mari de pe piața mondială precum Johnnie Walker, Ballantine’s, Teacher’s, The Famouse Grouse, Justerini & Brooks, White & Mackay sunt principalii clienți ai distileriilor, iar succesul lor se datorează tocmai faptului că de zeci de ani rețeta și deci gustul și aromele produselor lor nu s-au modificat niciodată.

RoberttheBruce

Iată motivul pentru care ar trebuii să privim cu alți ochi un blend whisky, un distilat care de fapt adună în conținutul său nu doar priceperea și măiestria unui master blender care știe să amestece aromele , ci ca pe un produs care moștenește și care a generat secole de artizanat și experiență în domeniul distilării alcolului din cereale. Fie că este tradiție, fie că este pricepere, crearea unui blended whisky rămâne în cele din urmă o artă pe care nu mulți sunt cei ce o stăpânesc, dar de care ne putem bucura responsabil cu toți.

FOTO: pernod-ricard.com

 

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>