BOWMORE AGED 50 YEARS

BOWMORE AGED 50 YEARS

Prima distilerie legală din Islay, Bowmore a lansat sortimentul învechit vreme de jumătate de secol, evident într-o ediție limitată de doar 200 de îmbutelieri și asta din cauza părții îngerilor care au lăsat doar un ABV de 40.7%. Distilat în decembrie 1961, new make spirit-ul a fost lăsat să se odihnească în butoaie de ex-bourbon de tipul first fill ce au fost adăpostite în renumitul depozit Vault No.1 din Loch Indaal.
Interesant este faptul că dacă facem un simplu calcul aritmetic vom vedea că de la distilarea whisky-ului sunt mai bine de 53 de ani, însă același gen de abordare s-a mai văzut și la The Macallan 50 YO care ascunde de fapt un single malt de 55 de ani. Sau poate s-a adăugat în ambele cazuri la mariajul butoaielor o șarjă care avea doar 50 de ani vechime.
Ca orice îmbuteliere care costă 16.000£ și aceasta are o poveste frumoasă. Carafa în care este îmbuteliat single malt-ul este făcută manual de către studioul Glasstrom, în vreme ce elementele de siguranță de pe gâtul sticlei și dopul sunt manufacturate de către Fattorini Silversmiths, iar cutia de prezentare din lemn de stejar este lucrată de către maestrul tâmplar Peter Toaig de la Scottish Elmwood.

Bowmore-50

FOTO: bowmore.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>