BOWMORE ENIGMA 12 YEARS OLD

BOWMORE ENIGMA 12 YEARS OLD

Fondată acum mai bine de două secole, în anul 1779, Bowmore este prima distilerie din Islay și în mod evident una dintre cele mai vechi din Scoția. Whisky-urile din Islay sunt renumite pentru aromele afumate de turbă, iar sortimentul Bowmore Enigma Aged 12 Years nu face excepție de la această regulă.
Whisky-ul distilat de către cei de la Bowmore, brand aflat în portofoliul companiei Morrison-Bowmore, subsidiară a concernului japonez Suntory, este folosit și la producerea unor blended scotch-uri renumite precum King Pride, Clan Roy, Black Bottle sau Islay Legend.
Bowmore Enigma este un produs travel retail, îmbuteliat la 100 cl și care are 40% ABV, single malt pe care noi l-am cumpărat din aeroportul din Munchen pentru prețul de 34.5 €, probabil suma cea mai bine cheltuită într-un magazin duty free în ultima vreme. prezentarea sticlei este impecabilă, într-o cutie cu o atenție sporită la detalii, unde s-au folosit emboss-uri și folio din abundență. Aceeași grijă se regăsește la tradiționala sticlă a celor de la Bowmore, iar eticheta transmite foarte clar și succint toate informațiile necesare despre acest single malt.
Whisky-ul are o culoare ca de chihlimbar și o corpolență plină dezvăluită de arcele de scurgere leneșe ce se preling pe marginile paharului. Parfumul puternic eliberează note subtile de citrice și miere, poate și caramel, evident după ce trec de bariera de fum de turbă, care nu este totuși foarte puternică. La o atentă analiză a parfumului, combinația aduce cu mirosul anvelopelor noi, dar și cu ceva alune și chiar lichior de portocale și chiar sherry. Cu cât insiști, cu atât se dezvăluie alte arome. Un whisky pe care îți vine destul de greu să te oprești să-l adulmeci.
Prima înghițitură te cucerește definitiv. După ce te lovește cu puterea aromei de turbă, jumătate de gură ți se usucă de la aroma de fum în vreme ce cealaltă jumătate este inundată de arome dulci de fructe, sherry, iar apoi din nou amărui de alune și stejar. Consistența este atât de bogată că aproape poți să-l mesteci. Finish-ul este lung și energic cu note puternice de fum și gust amărui ca de stejar, dar foarte echilibrat.
Bowmore Enigma Aged 12 Years este un exemplu de whisky din Islay care te poate introduce în lumea distilatelor afumate pe care apoi cu greu o vei mai putea părăsi. Un single malt de o complexitate dezarmantă prin dualitatea caracterului și subtilitatea combinației aromelor, un must have în cabinetul oricărui pasionat al distilatelor din malț.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar
Parfum: de citrice și miere, poate și caramel, după ce trec de bariera de fum de turbă, bine echilibrat
Gust: fum, turbă, astringent, fructe, sherry, alune și stejar
Coroplență: plină și o consistență foarte bogată cu un finish lung și energic cu note puternice de fum și gust amărui ca de stejar, dar foarte echilibrat.
PUNCTAJ : 85 puncte
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>