BUSHMILLS 10 YEARS OLD

BUSHMILLS 10 YEARS OLD

După mulțimea de scoțieni și câțiva americani am decis să extindem un pic zona producătorilor. Încercăm să facem rost de whisky japonez și suedez, dar până când vom reuși ne-am mulțumit cu un irlandez. Am profitat de un drum prin dutyfree-ul unui mare aeroport european pentru a achiziționa o sticlă de Bushmills de 10 ani vechime. Bushmills este poate cea mai cunoscută distilerie din Irlanda de Nord. Numele nu este o noutate, îl putem vedea pe rafturile din supermarket, unde de obicei este prezent cu un sortiment inferior de blended whiskey. Bushmills produce însă și whiskey single malt. Are în portofoliu acest sortiment de 10 ani vechime cu cutie și etichetă verde, precum și whiskey-uri single malt de 16 și respectiv 21 ani vechime pe care sperăm să îl putem încerca în curând. O altă vedetă a gamei este blendul Black Bush, pe care însă nu am reușit încă să îl reperăm în vreun magazin de profil. Și pentru că irlandezii nu puteau rămâne mai prejos față de americani, au creat și un Bushmills Honey, whiskey infuzat cu miere, clasica rețetă a acestei veri, se pare.
Dar să lăsăm totul la o parte și să ne concentrăm pe sticla noastră pătrățoasă de Bushmills 10 Years Old. Verdele este predominant în ceea ce privește ambalajul. O cutie de calitate, predominant de culoare verde în care sălășuiește o sticlă cu patru fețe, cu etichete, bineînțeles, verzi. Apoi dăm cu ochii de distilatul propriu-zis. Sticla clară ne permite să admirăm un whiskey palid, deschis la culoare. Asta în ciuda faptului că de pe etichetă aflăm că a fost învechit în două feluri de butoaie: de bourbon și oloroso sherry. În mod normal, acest fel de butoaie ar fi adus la lumină un whiskey mai închis la culoare, dar poate irlandezii știu ei ce știu. Tot de pe etichetă aflăm că whiskey-ul a fost distilat de trei ori, procedeu pe care  în Scoția îl găsim doar la distileria Auchentoshan.
Punem în pahar și admirăm o corpolență destul de serioasă. Ne afundăm nasul în pahar și analizăm: aromele sunt destul de puternice inițial pentru ca apoi să se liniștească. Avem arome de fructe coapte, zahăr brun, mere verzi, vanilie și caramel. Arome elegante, am putea spune. Aveam impresia că irlandezilor le plac lucrurile mai aspre, dar iată că pot fi și delicați.
Gustăm. Inițal, pare destul de puternic, dar o picătură de apă adăugată face minuni. Gustul un pic brutal și plin de mirodenii se domolește devenind ușor și plăcut. Bushmills 10 se dovedește a fi un distilat elegant și sofisticat. Printre aromele care rămân pe papile găsim pere coapte, caramel, vanilie și mirodenii. Finișul se dovedește a fi unul scurt, aromele stingându-se rapid. Bushmills-ul nostru de 10 ani vechime a fost achiziționat din magazinele duty free ale aerportului internațional Munchen la prețul de 33,9 euro. Sticla are un litru, iar distilatul este îmbuteliat la 40% ABV. În țara noastră puteți găsit același sortiment, dar în sticle de 70 cl la un preț ce variază între 186 și 192 lei. Primeşte din partea Whiskypedia 85 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: fructe coapte, zahăr brun, mere verzi, vanilie, caramel
Gust: pere coapte, caramel, vanilie, mirodenii înțepătoare
Coroplență: complexă cu un finiș scurt cu gust de mirodenii
PUNCTAJ : 85 puncte
 
 
 
 

 FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>