CARDHU 12 YEARS OLD

CARDHU 12 YEARS OLD

Cardhu este nume cunoscut printre amatorii de whisky single malt, chiar și printre cei care nu cunosc atât de bine fenomenul. Are un status aparte, de whisky bun, cu un preț corect. Și este apreciat foarte mult în vestul Europei, mai ales în Spania, unde este cel mai bine vândut single malt de pe piață. Cardhu are și o poveste interesantă. Acest sortiment de 12 ani vechime este produs de distileria Cardhu, aceiași care produce și malul cheie din blendurile Johnnie Walker. Este un brand aflat în proprietatea grupului Diageo, cel mai mare producător de băuturi spirtoase din lume. Și pentru că Cardhu a devenit atât de popular, Diageo a încercat acum câțiva ani o manevră care a rămas în manualele de marketing la capitolul Așa Nu.
Să detaliem un pic acest caz. În decembrie 2003, compania mamă Diageo a decis înlocuirea sortimentului de whisky single malt Cardhu 12 Years Old cu un blended malt numit pe etichetă “pure malt”. Ambalajul și sticla era identice, iar decizia a fost luată pentru a putea face față cererii din ce în ce mai mari pentru acest sortiment de single malt, mai ales în Spania. Mișcarea a fost aspru criticată de către consumatori și industria whiskyului, ulterior Diageo schimbând culoarea etichetei pentru sortimentul Pure Malt. Vânzările au scăzut și ulterior acest blend a fost retras de pe piață. Problema este că până în ziua de astăzi mulți consumatori confundă acest sortiment de single malt cu un whisky blended. Ba chiar pe rafturile unor supermarket-uri găsim sticla de Cardhu în zona rezervată whiskyului blended.
Trecând peste acest incident, gama Cardhu de astăzi conține doar whisky-uri single malt. Iar acest sortiment de 12 ani este cel mai popular dintre ele. Este un whisky ce reprezintă perfect zona Speyside și datorită unui caracter plăcut, rotund și fin a devenit extrem de apreciat în Europa. Este unul dintre single malt-urile mele preferate, iar de curând am putut vedea și o schimbare de prezentare. În imaginile făcute de noi în studio veți putea observa amblajul clasic pe care îl regăsim încă în magazinele de specialitate de la noi din țară, iar alături noua etichetă și noul ambalaj. Acest exemplar a fost achiziționat de noi dintr-un duty free din Spania, mai precis din aeroportul din Malaga. Pentru această sticlă am plătit 28.2 euro. Sticla cu amblajul clasic ne-a fost furnizată de către prietenii noștri de la PPD, importatorul oficial Diageo în România. O sticlă de Cardhu de 12 ani poate fi achiziționată din magazinele de specialitate pentru un preț de aproximativ 170 lei.
Dar să trecem și la notele de degustare. Turnat într-un pahar, culoare care se dezvăluie este un auriu palid, iar corpolența este una medie. Cardhu 12 Years Old este îmbuteliat la clasicul ABV de 40% alcool. Nasul detectează note dulci și arome fructate de coajă de măr și pere coapte. Gustăm și descoperim un single malt fin, plăcut cu un gust perfect echilibrat. Notele sunt dulci cu o urmă de fum, specifică distileriei Cardhu, o notă pe care o regăsim mai profund în toate blendurie marca Johnnie Walker. Finișul este lung, sec și cu o aromă afumată ceva mai intensă. Este un single malt perfect pentru cei care vor să exploreze lumea scotchului după ce au experimentat whisky-ul blendend. Amatorii de Johnnie Walker vor aprecia un pahar de Cardhu, chiar dacă notele afumate nu sunt atât de pregnante. Iar pentru că este un whisky fin și echilibrat va fi apreciat și de publicul feminin.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Corpolență: medie
Parfum: note dulci, coajă de măr, pere coapte
Gust: fin, mătăsos, rotund, dulce, floral, o urmă de fum
Finish: lung, sec cu aromă afumată
PUNCTAJ : 88 puncte
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>