CE AR TREBUI SĂ ȘTII DESPRE JACK DANIEL’S

CE AR TREBUI SĂ ȘTII DESPRE JACK DANIEL’S

Nu doar pentru că septembrie este luna lui Jack, dar în general sunt câteva lucruri care adesea consumatorilor le scapă și pe care m-am gândit să le reamintesc. Dincolo de marketing-ul puternic al brand-ului american se află și câteva informații demne de reținut, mai ales dacă vrei să știi ce bei când ești la tejgheaua unui bar și comanzi un ultra-cunoscut Jack Daniel’s.

Nu este bourbon, este Tennessee whiskey
În primul rând Jack Daniel’s nu este un bourbon ci este un Tennesse whiskey. Tocmai pentru că nu este produs în statul Kentucky, nu este un bourbon, chiar dacă în mare parte rețeta de producție este respectată: 80% porumb, 8% secară și 12% orz malțificat, distilate o singură data printr-un alambic cu reflux continuu pănă când ajunge la 70% alcool by volume.

Filtrarea prin cărbune din lemn de arțar
Lincoln County Process este ceea ce-l diferențiază de bourbon și îi dă specificitatea. Filtrarea printr-un strat de 3 metrii de cărbune din lemn de arțar (acer saccharum) face ca uleiul de fuzel și alte impurități să fie îndepărtate. În plus se mai adaugă ceva. Pentru că durează oricum între 4 și 6 zile, în timpul acestui procedeu, new make spirit-ul este impregnat cu mult cunoscuta aroma dulceagă de sirop de arțar caramelizat.

Învechit vreme de 4 ani
După filtrare, whiskey-ul este pus în butoaie noi din stejar American și lăsat la învechit în cele 81 de depozite deținute de Brown Forman. Aici butoaiele sunt stivuite pe câte șapte sau opt etaje, totalizând 2.2 milioane de butoaie. Durata minima de maturare este de patru ani, după care whiskey-ul este îmbuteliat. Legea americană spune că un whiskey poate fi denumit straight dacă a fost învechit minim doi ani, iar dacă depășește 4 ani, nu mai e obligatoriu să poarte o declarare a vârstei. Acesta este motivul pentru care Jack Daniel’s nu are o vârstă trecută pe etichetă.

Butoaie arse sau caramelizate
Brown Forman are propria dogărie unde își producele butoaiele. Înainte de a fi umplute cu whiskey interiorul este expus flăcărilor pentru a permeabiliza lemnul. Există trei grade de expunere, ultimul  și cel mai intens fiind numit alligator. La final textura lemnului seamănă cu cea de la pielea reptile. Odată caramelizat whisky-ul pătrunde mai ușor în interiorul lemnului de unde adună toate aromele.  Odată depozitate butoaiele nu sunt rotite sau mișcate, iar mediul nu este controlat, natura îți face singură treaba.

Culoare naturală
Legea americană nu permite adăugarea de coloranți sau aromatizanți în rețeta whisky-ului. Așa că cee ace primești în sticlă este doar măiestriea master distiller-ului Jeff Arnett și interacțiunea whisky-ului cu butoiul de stejar American, plus filtrarea prin cărbunele de arțar.

Gentleman Jack și Single Barrel
Celelate două sortimente produse de Jack Daniel’s sunt Gentleman Jack, un whiskey preluat din butoaiele depozitate după patru ani și trecut din nou prin procesul de filtrare cu cărbune de arțar. Poți vedea diferența de culoare cu ochiul liber. Gentleman Jack are o culoare auriu deschisă față de rubiniul de la Old No.7.
Single Barrel este învechit vreme de 7 ani și este întotdeauna îmbuteliat anual din doar 5000 de butoaie de whiskey care au stat doar pe ultimele rafturi din depozitele celor de la Jack Daniel’s. Fiecare sticlă are trecută pe eticheta din jurul gâtului, lotul și ziua îmbutelierii. Selecția butoaielor este făcută de Jeff Arnett, povestitorul din scurtul metraj de mai jos:

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>