CE ESTE “A DRAM OF WHISKY”?

CE ESTE “A DRAM OF WHISKY”?

Poate că mereu ne-am întrebat ce este one dram și de ce se numește astfel. Cea mai simplă explicație care îmi vine în minte este că one dram înseamnă o înghițitură de whisky, însă se pare că lucruile sunt mult mai complicate decât atât.
Înainte de anul 1900 dram era o unitate de măsură din Scoția ce reprezenta 1/13 din one pint, fapt ce echivala cu 43 ml ceea ce ar fi foarte convenabil pentru explicația pe care o căutăm. Și astăzi one dram conține 2 uncii, iar o uncie este egală cu 28,3495231 grame, ceea ce ar face ca one dram sa aibă undeva peste cei 50 ml cu care ne simțim confortabil atunci când îi vedem în paharul de whisky.

GLENLIVET TASTING PACKAGE

Enciclopedia Britannica are o definiție mult mai elaborată care ne adâncește în calcule matematice și unități de măsură istorice. Astfel că one dram este unitatea de măsură pentru greutate folosită în sistemul farmaceutic din insulele britanice, sistem ce are la bază one grain, adică 0.065 grame sau 1/7000 dintr-un pound avoirdupois. Acest grain este unul din primele sisteme de măsură unitare din imperiul britanic din secolele XVII –XIX și totodată măsura cea mai mica folosită atât în sistemul apothecaries și avoirdupois. Revenind, one dram conține 3 scruples (3.888 grame) a câte 20 grains fiecare și este egal cu o optime dintr-o uncie farmaceutică ce conține 480 grains. Sistemul avoirdupois este sistemul traditional al Imperiului Britanic și al Statelor Unite și își trage numele după cum bine ați intuit din francezul avoir du pois sau bunuri cu greutate. 1 pound avoirdupois conține 7000 de grains sau 256 drams, fiecare a câte 27,344 grains. Cu cât ne adâncim în cercetare, cu atât cifrele ne împresoară mai tare și ne îndepărtăm de răspuns.

OTXX1756

Se pare în cele din urmă că explicația este mult mai simplă, iar cuvântul scoțian dram se traduce în engleză direct prin termenul băutură, ceea ce nu înseamnă neapărat că trebuie să fie whisky sau un distilat, ci orice fel de băutură.
Charles MacLean a venit și el cu o explicație în acest sens: ”Dram este o unitate de măsură a aurului și a prafului de pușcă și se pare că nu are vreo legătură cu whisky-ul. Totuși a wee dram se referă la o măsură standardizată a băuturii, denumită în vest half. Astfel că un pahar de whisky era considerat a double așa că aș putea spune că a dram e de asemenea o măsură mare.”
Dacă sunteți acasă și aveți la îndemână o sticlă de whisky, mai bine turnați cam 50 de mililitri că tot atat o să vă puna în pahar și dacă cereți în barul unui hotel renumit, în vreme ce în orice bar de pe la noi veți primi doar 40 de mililitri.

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru; pernod-ricard.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>