CE NE SCAPĂ DESPRE  BOURBON-UL AMERICAN

CE NE SCAPĂ DESPRE BOURBON-UL AMERICAN

Chiar dacă pasionații de malt whisky consideră Scoția o adevărată Țară Sfântă a whisky-ului, în cele mai multe discuții cu consumatori ocazionali, whiskey-ul americanilor pare să fie mult mai cunoscut românilor. Vorbesc acum de brand-uri și bineânțeles nu de diferențele semantice și de rețetă dintre bourbon, Tennessee sau American blended la care aș putea adăuga și moonshine, fără ca mulți să sesizeze vreo diferență.

Thomas Jefferson

Aproape mai nimeni nu știe că Thomas Jefferson care apare pe bancnota de doi dolari, a pus bazele industriei whiskey-ului american pe când era guvernator al statului Virginia, în anul 1775 și asta fără măcar să vrea. Astfel că o lege din același an împroprietărea pe pionierii noi sosiți și stabiliți la vest de statul Virginia cu câte 60 de acri de pământ cu condiția de a cultiva pe ei doar porumb. Recolta mai todeauna era prea mare pentru consumul propriu, iar porumbul era perisabil și prea voluminos și deci scump de transportat.

Evan Williams și Elijah Craig

Cei doi temerari se pare că sunt printre primii care au realizat avantajele legii lui Jefferson, așa că după aflarea Independenței Statelor Unite, doar vreo 13 atunci la număr, s-au apucat serios de treabă în încercarea de a-i scăpa pe locuitorii viitorului stat Kentucky de surplusul lor de porumb.

Primul producător atestat de bourbon a fost galez-ul Evan Williams în 1783, care-și avea cartierul general aproape de Louisviile, fiind secondant în temerara încercare de către reverendul Elijah Craig care a fondat orașul Georgetown și s-a apucat de distilat whiskey în 1789. Astăzi ambele nume sunt pe eticheta a două produse: primul un bourbon mass market care merită încercat și odată cu care am descoperit acum mulți ani priceperea americanilor în a produce whiskey, iar cel de-al doilea este un crafted bourbon interesant destul de greu de găsit prin partea noastră a Europei.

Caii arabi și Kentucky Derby

Odată distilat whiskey-ul din statul Kentucky era pus în butoaie de stejar și coborât pe plute din lemn tocmai până în New Orleans. Toate butoaiele porneau din orașul Maysville și coborau pe râul Ohio care ca un făcut străbate pe diagonală statul Kentucky numai bine ca să colecteze toată producția locală de whiskey. Restul e simplu de imaginat: în New Orleans distilatul era vândut, plutele dezmembrate și vândute, iar cu banii se cumpărau cai arabi aduși de spaniolii stabiliți de ceva vreme în zonă. Urmarea: pe lângă renumita rețetă de pui fript a colonelului Harland David Sanders, statul Kentucky a avut mereu cel mai numeros șeptel de cai, asta și datorită unui sol propice creșterii acestor animale.

Nu mai e deloc o mirare faptul că cea mai prestigioasă cursă de cai a americanilor – un fel de Ascot – se ține în Louisville și se numește Kentucky Derby, locul unde tot americanul pasionat de sportul  ecvestru vine de altfel să bea mint julep, un cocktail pe bază de bourbon whiskey.

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>