CE NU ȘTIM DELOC DESPRE AMERICAN BLEND WHISKEY

CE NU ȘTIM DELOC DESPRE AMERICAN BLEND WHISKEY

În Statele Unite ale Americii este moment tare bun  înregistrat de către producătorii de bourbon sau Tennessee whiskey. Cu toate astea mai există un alt tip de whiskey american aproape necunoscut la noi în Europa și menționez aici blend-urile americane.
Reputația internațională a scotch whisky-ului se bazează în cea mai mare parte pe blend-urile care pot fi produse ieftin și în cantități mari. Hai să judecăm simplu: Ballantine’s Finest, Teacher’s, J&B sau Johnnie Walker Red Label sunt sortimentrele care au adus notorietatea mondială. Nu a început nici unul dintre producători cu sortimentele învechite vreme de 17 sau 21 poate chiar și 30 de ani.

Ceea ce au făcut americani au fost să țină aceste produse pentru ei și să nu le lase să depășească granițele propriului lor continent. Sincer nici nu prea avea de ce să facă asta , mai ales când au ambasadori mult mai buni cum ar fi bourbon-ul.
Este totuși o diferență între blend-urile scoțiene și cele americane. Scoțienii le produc din grain whisky în proporție de cca 30% până la 60% la care adaugă whisky de malț. Toate sunt învechite minim trei ani în butoaie de stejar second use.  Americanii le produc folosind un amestec de 70%+ neutral grain spirit la care adaugă regular whisky. Rezultatul nu este deloc spectaculos și este chiar motivul pentru care blend-ul american nu a putut niciodată concura pe piața globală cu produsele similare scoțiene.
Astăzi cea mai mare parte a whiskey-ului american este straight ceea ce înseamnă că a fost învechit minim doi ani în butoaie noi de stejar caramelizat și asta fie că este vorba despre bourbon sau rye whiskey, adică cele mai populare sortimente. Odinioară blend-urile americane dominau piața locală pentru că erau foarte ieftine de produs și furnizau mult material pentru raftul de jos al magazinelor. Multe dintre brand-uri sunt destul de vechi și au și astăzi cumpărători loiali.

Așa că dacă vezi în supermarket-urile de cartier whiskey-uri americane la un preț foarte jos să te aștepți și la o calitate direct proporțională, însă nu te grăbi să le respingi dacă nu ai nici cea mai vagă idee despre ce este vorba. Iată în continuare câteva nume de reținut: Seagram’s 7, Wilson, Fleischmann Preferred 90, Imperial, John Wesson, PM Blended, Mount Vernon, Sunny Brook, Kessler, Bellows etc. Nu uita și de TX Blended Whiskey, divizia uber-premium a whiskey-ului american blended,  distilat de către texanii de la Firestone & Roberstso Distilling.

FOTO: frdistilling.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>