CEL MAI BUN WHISKY DIN LUME ÎN 2015

CEL MAI BUN WHISKY DIN LUME ÎN 2015

De 12 ani de zile, la sfârșitul fiecărui an reputatul whisky writer Jim Murray anunță premiile pentru cele mai bune whisky-uri care apar în ediția pentru anul următor a cărții sale Whisky Bible.

În anul 2015 scoțienii și-au dorit mai mult înfrângerea și ca atare au primit exact ceea ce meritau pentru cum au reușit să-ți bată joc de pasionații de whisky și consumatorii din întreaga lume. Așadar în primele cinci locuri, industria scoțiană de whisky nu a reușit să se claseze cu vreun sortiment, ceea ce spune multe despre declinul calitativ în care se află la ora actuală distileriile din Scoția.

Și pentru ca pumnalul să fie înfipt și mai adânc în sufletul lor, pe primul loc și primind titlul de cel mai bun whisky al anului 2015 s-a clasat Yamazaki Sherry Cask 2013. Japonezii au dovedit că seriozitatea lor a reușit să surmonteze ecartul istoric de 200 și ceva de ani aflat între cele două industrii situate diametral opus pe glob. Mai mult Yamazaki Sherry Cask 2013 chiar dacă are în compoziție whisky-uri de 15 dar și 12 ani, nu poartă o declarare a vârstei, demonstrând că scoțienii care au pornit rușinosul curent no age statement nu au fost în stare nici la capitolul acesta să facă un produs demn de luat în seamă.
Jim Murray a acordat celor de la Yamazaki pentru sortimentul Sherry Cask cele  97.5 puncte din 100 posibile, punctaj ce a devansat două alte produse non-scoțiene: bourbonul William Larue Weller și whiskey-ul de secară Sazerac Rye 18 years old.
Umilința scoțiană nu se oprește aici: premiul pentru cel mai bun whisky european a fost adjudecat de cei mai mari dușmani ai lor, adică englezii de la English Whisky Company pentru sortimentul Chapter 14 Not Peated.

Revenind la cel mai bun whisky al anului 2015, Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 este disponibil într-un număr de 18.000 de îmbutelieri în lumea largă pentru un preț corect de 100£.

???????????????????????????????

FOTO: suntory.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>