CRAGGANMORE 12 YEARS OLD

CRAGGANMORE 12 YEARS OLD

La cea mai recentă vizită prin țări străine am ajuns din nou pe aeroportul de la Munchen. Cum Germania are mereu prețuri bune în magazinele Duty Free, nu am rezistat și am achiziționat câteva sticle. Am ales doar sortimente de 12 ani vechime și primul pe listă a fost acest Cragganmore 12 Years Old. Cragganmore este un nume clasic din Speyside. Este renumit pentru aromele complexe ale distilatelor produse în sătucul Ballindalloch din Banffshire, Scoția. Distileria a fost înființată în 1869 de către John Smith. Locul a fost ales de către John Smith pentru proximitatea față de râul Craggan și față calea ferată Strathspey.
Astăzi Cragganmore este în portofoliul gigantului Diageo și este marketat de către United Distillers drept unul din malțurile clasice din Speyside.
Sticla cumpărată de noi de la Munchen a venit în versiunea de un litru, specifică magazinelor Duty Free. Prezentarea este clasică și corectă: cutie de carton de culoare deschisă și inconfundabila siglă Cragganmore. Sticla este clară și dezvăluie o frumoasă culoare deschisă în nuanța fânului. Aromele sunt extrem de complexe. Știi că ai de a face cu un single malt deosebit încă de la prima adulmecare. Avem elmente florale, fân cosit, stejar. Totul combinat într-o aromă îmbietoare. Nu te poți despărți de pahar, cu fiecare inspirație descoperind parcă mai multe arome. Gustul confirmă elementele descoperite de nas. Regăsim aromele florale combinate cu nuci și miere. Apare apoi gustul puternic al malțului, ierburi aromate și vanilie și un finiș cu o idee de afumătură. Este un whisky incredibil de complet. Poate cel mai bun Speysider pe care l-am întâlnit până acum. Prețul de 49,5 euro plătit la Munchen este mai mult decât corect pentru această mică bijuterie. Cragganmore 12 Years Old este îmbuteliat la 40% ABV.

NOTE DE DEGUSTARE:

Culoare: auriu palid
Aromă: proaspăt, floral, complex, fân cosit
Gust: puternic, arome florale, nuci, miere, malț, puțin porto, ierburi aromate și vanilie
Corpolență: medie cu un finish lung amărui și foarte-foarte puțin afumat
Punctaj: 87 puncte
 
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>