DE JUMĂTATE DE SECOL ÎN SLUJBA WHISKY-ULUI

DE JUMĂTATE DE SECOL ÎN SLUJBA WHISKY-ULUI

Richard Paterson, omul pe care pasiunea pentru whisky și mai târziu marketingul l-au consacrat ca fiind trimisul lui D-zeu pe Pământ în materie de whisky, împlinește 50 de ani de activitate în slujba industriei whisky-ului.
Un astfel de eveniment trebuia într-un fel sărbătorit, mai ales că acest lucru este destul de rar. Poate doar David Stewart de la The Balvenie să fie cu câțiva ani mai longeviv în branșă. Zis și făcut: Dalmore a anunțat lansarea unei noi ediții limitate, pe numele său 50 Years Old Domaine Henri Giraud.

Single malt-ul învechit vreme de jumătate de secol a fost păstrat în butoaie de stejar american alb de ex-bourbon, apoi sherry oloroso Matusalem de la cine alții decât ultra-renumiții Gonzales Byass Bodega și apoi în butii de vin portughez din regiunea Douro, pentru ca la final să fie lăsat să se odihnească vreme de doar 50 de zile în butoiele foarte rare de șampanie Domaine Henri Giroud.

Creditat de toată lumea ca fiind forța inovativă din spatele a numeroase sortimente de whisky, pasiunea și expertiza lui Paterson au făcut din el unul din pionierii artei maturării whisky-ului  și a finisării lui în variate tipuri de butoaie. Într-o vreme când toate ideile lui păreau nebunești, perseverența sa a dat naștere unui viitor personaj, care astăzi este sinonim cu inovația din domeniul whisky-ului ultra-premium. Cei de la White & Mackay au văzut potențialul și au crezut în talentul lui, astfel că The Dalmore este astăzi ceea ce a devenit și datorită muncii lui Richard The Nose Paterson.

The-Dalmore-50-yo-presentation-case

Whisky-ul este o sumă de experiențe pentru consumator, iar pentru Paterson nu a fost de ajuns colaborarea cu cei ce sunt considerați nestemata șampaniei, casa Henri Giraud, ci a atras în acest proiect și pe producătorul de cristaluri Baccarat și pe maeștri argintari de la Hamilton & Inches. Baccarat au creat cu măiestrie decantorul pe care ultimii l-au înnobilat cu renumitul cerb, acum din argint masiv.
Prohibitiv pentru cei mai mulți, colectabil pentru alții, The Dalmore 50 Years Old va fi disponibil începând cu luna februarie pentru suma de 50.000£.

FOTO: thewhiskybusiness.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>