DE LA CEL MAI IEFTIN SCOTCH LA ULTRA PREMIUM BLEND

DE LA CEL MAI IEFTIN SCOTCH LA ULTRA PREMIUM BLEND

Lumea whisky-ului blended este una a contrastelor. Este sortimentul cel mai popular și vândut în lume, deoarece este mai accesibil. Acest lucru este valabil pentru mărcile de volum care produc sortimente de scotch whisky blended ieftin care conțin în mare măsură distilat din cereale mai ieftine, așa numitul grain whisky cu caracter neutru. Faptul că cele mai accesibile sortimente de whisky sunt blended a creat preconcepția că scotch-ul blend este un whisky de calitate inferioară. Este greșit, blendurile putând fi whisky-uri extrem de complexe, rivalizând de multe ori cu suratele lor single malt. Un alt fapt, trecut de multe ori cu vederea este că mărcile celebre au în gamă și sortimente de whisky blended învechit. Un astfel de exemplu este Ballantine’s. Cu toți cunoaște sortimentul lor de bază Ballantine’s Finest, prezent pe orice raft de supermarket, sau în aproape orice club, foarte bun pentru mixurile clasice de whisky-cola, sau whisky-băutură energizantă. Dar Ballantine’s are o gamă completă: 12, 17, 21, 30 years old sau foarte elevantul Ballantine’s Limited. Preferatul nostru este cel de 17 ani vechime, o îmbuteliere surprinzătoare prin caracterul ei atât de complex. Recenzia noastră o găsiți AICI.

OTXX9085

Iar pentru a atrage și mai mult dintre clienții ce preferă whisky-urile single malt, Ballantine’s a creat și o serie specială numită 17 Years Old Signatory. Având ca vedetă malțul cheie ce compune un blend, noua colecție va conține patru noi sortimente, dintre care primele două au fost lansate deja. Create special de către master blender-ul Ballantine’s Sandy Hyslop, fiecare din cele patru ediții limitate va evidenția contribuția unei distilerii scoțiene la crearea blend-ului prin single malt-ul important folosit la producerea whisky-ului. Cele patru distilerii alese sunt: Scapa, Glenburgie, Miltonduff și Glentauchers. Primul sortiment este Ballantine’s 17 Years Old Signature Distillery Scapa Edition este îmbuteliat la 43% ABV, pentru a reliefa cel mai bine influența malțului din insula Orkney, cel ce-i conferă blend-ului notele fructate, florale dar și marine. Rezultatul este totuși un whisky exploziv cu arome citrice, fructate, de portocale dulci, piersici toate netezite de corpolența cremoasă. Ballantine’s 17 Years Old Signature Distillery Glenburgie Edition este de asemenea îmbuteliat la 43% ABV, prezentând influența malțului cheie de la Glenburgie. Și la edițiile normale ale blend whisky-ului de la Ballantine’s, unul din componentele de bază este malțul celor de la Glenburgie, a doua casă a celor de la Ballantine’s. Distilatul din Speyside este cel ce conferă notele fructate și florale, dar și pe cele de mere și coacăze negre amestecate cu dulceața aromelor de miere.

OTXX9218

“Ballantine’s 17 Years Old Signature este un blend alcătuit din peste 40 de feluri de whisky de malt și grain whisky din toată Scoția, dar Scapa, Glenburgie, Miltonduff și Glentauchers au jucat un rol important în procesul de creare al blend whisky-ului de către master blender noștrii de-a lungul vremurilor. Aceste uluitoare ediții limitate oferă băutorilor de whisky o introspecție în lumea blend-ului și asupra rolului jucat de aceste malțuri în celebrarea whisky-ului Ballantine’s 17 Year Old” a declarat master blender-ul Sandy Hyslop.

RSTTH 3

O altă fațetă a whisky-ului blended este cea a produselor super premium. Iar aici, cel mai celebru brand este Royal Salute, o marcă Chivas Brothers. Prețurile și prezentarea sunt pe măsură, iar cel mai “tânăr” distilat dintr-o carafă de Royal Salute are 21 de ani vechime. Iar din când în când, Royal Salute lansează câte o ediție foarte specială. În anul Jubileului de Diamant al Reginei Elizabeta, pe lângă whisky-ul dedicat acestui eveniment, cei de la Royal Salute au mai pregătit o surpriză ultra-premium. Royal Salute Tribute to Honor este o ediție limitată la doar 21 de sticle de porțelan și are meritul de a fi la ora actuală cel mai scump whisky de pe piață, având prohibitivul preț de 150.000 lire sterline.

THE SWORD RSTTH

Royal Salute Tribute to Honor este uimitor atât prin prezentare cât și prin caracteristicile distilatelor ce-l compun, pentru că avem de-a face cu un blended scotch whisky. Recipientul este din porțelan negru, iar designul este creat de Stephen Webster de la celebra casă de bijuteri londoneză Garrard. Carafa este împodobită cu diamante albe și negre totalizând 22 de carate, în total 413 pietre prinse în monturi de aur și argint atât pe gâtul sticlei cât și pe emblemă ce conține o sabie. Cei de la Royal Salute au consultat câțiva ingineri din domeniul aeronauticii pentru procesul de producere a 400 de carafe de porțelan, dintre care au ales apoi doar 21 de recipiente care au îndeplinit standardele de perfecțiune a execuției cerute de ei. În interiorul sticlelor se ascunde un blend foarte rar, fiecare whisky din componența sa fiind maturat pentru minim 45 de ani, toate provenind din arhiva distileriei Strathisla. Se pare că amestecul este atât de rar încât doar master blender-ul Colin Scott a avut privilegiul de a îl gusta.

TheRoyalSaluteVault-Desk

Chivas Brothers are o fenomenală arhivă de whisky-uri vechi și foarte vechi, printre ele unele care după decenii de maturare au atins un nivel somptuos de concentrare al caracterului și bogăției gustului. Din aceste foarte puține whisky-uri, Colin Scott a selecționat personal sortimentele, pentru a compune Royal Salute Tribute to Honor. Fiecare carafă de Royal Salute Tribute to Honor este individual numerotată, iar cumpărătorii vor primi adițional un alt mic recipient ce conține acest whisky, tocmai pentru a putea degusta fără a fi nevoiți să deschidă sticla ce are mai mult valoare colectabilă cu titlu de investiție.

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru; pernod-ricard.com

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>