DE LA USKY LA PRIMUL BRAND DE SCOTCH

DE LA USKY LA PRIMUL BRAND DE SCOTCH

Denumirea în limba celţilor înseamnă “apa vieţii” , fonetic transcris de ei şi usky, însă scoțienii preferă să-i spună scotch, detaliu asupra căruia vom insista câteva rânduri mai jos.
Se pare că distilarea, deja cunoscută în Franța și Spania încă din vremea romanilor, dar folosită pentru prepararea parfumurilor a fost adusă în zona Irlandei de Sfântul Patrick în jurul anului 500 după Hristos. Cum strugurii și vinul nu erau din abundență și deci era scump să le distilezi, călugării au încercat să folosească grânele, rezultatul: aqua vitae, băutură populară în mediul monastic și folosită mai ales drept medicament până către sfârşitul secolului al-XII-lea.

CATEDRALA SF PATRIK

Regele Angliei, Iacob al II-lea , a intuit cel mai bine dezvoltarea distileriilor pe care le-a trecut sub tutela breslei bărbierilor și chirurgilor. În consecință, a și început să le impoziteze. Efectul imediat a fost trecerea în ilegalitate a acestora și dezvoltarea unei rețele de contrabandă foarte bine pusă la punct cu rețele proprii de comunicare și evident de distribuție. Spre exemplu, în 1820, autoritățile au confiscat 14.000 de alambicuri; drept urmare, în 1823 legea engleză te obliga doar la plata unei taxe de autorizare de 10 lire, în cazul în care voiai să-ți deschizi o distrilerie. Efectul scontat a fost că în următorii 10 ani au dispărut toate distileriile ilegale.

UNION ACT

Old Vatted Glenlivet este primul brand înregistrat oficial în 1853 și însemna, de fapt, un amestec de distilat de orz și alte distilate din grâne. Legea din 1860 Gladstone Spirit Act permitea amestecul acestor două tipuri de distilate și îmbutelierea lor sub un singur brand, însă desfacerea sa pe piaţă se putea face doar după plata prealabilă a taxelor. Oricum, acesta este de fapt momentul de naștere al blended scotch-ului.

Whisky-ul a intrat în legalitate, iar în 1880 a primit și o mână de ajutor din partea Fortunei când în Franța vecină lovește philloxera vastetrix, care distruge aproape toate viile. Pentru câțiva ani buni, cognacul nu prea mai are din ce să fie produs și se face loc pe piaţă pentru scotch, care nu ezită să ocupe noul loc găsit liber.
The whisky boom dă naștere unei cereri uriașe. Doar în perioada imediat următoare, în Speyside apar 21 de noi distrilerii, multe dintre ele fiind încă funcționale și astăzi. În aceeași perioadă, Alfred Barnard, editorul periodicului Harper’s și pasionat de whisky, a vizitat 118 distilerii. În 1887, întreaga sa experiență legată de acest domeniu este publicată în lucrarea sa The Whisky Distilleries of The United Kingdom, prima lucrare de acest gen. Cincizeci de ani mai târziu, situația whisky-ului scoțian stătea la fel, best-seller-ul fiind în continuare amestecul mai multor sortimente sau blend. Doar Bill Smith Grant, proprietarul companiei The Glenlivet, reușea să distribuie și să vândă în SUA whisky produs doar de propria distilerie, neamestecat, single malt, dar 99,9% din piață era în continuare deţinută de către blended whisky.

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>