DESPRE ORIGINILE (PREA ÎNDEPĂRTATE ALE) WHISKY-ULUI

DESPRE ORIGINILE (PREA ÎNDEPĂRTATE ALE) WHISKY-ULUI

Istoria whisky-ului se poate spune că începe odată cu trecerea oamenilor de la stadiul de vânători-culegători la cel de cultivatori. Evident că este ușor forțată încercarea de a duce atât de în urmă originile acestei băuturi. În mod sigur faptul că oamenii au mâncat câteva fructe fermentate pe care le-au descoperit pe sol nu înseamnă că au băut prima licoare, chiar dacă ingerarea acestora poate le-a produs o stare euforică sau poate doar o indigestie peste care au trecut cu greu.

Începutul cultivării cerealelor nu a corespuns probabil nici ea cu folosirea lor în cadrul unui proces specializat de fermentare. Whisky-ul este o băutură alcoolică obținută prin distilarea malțului de orzsecară, grâu și chiar porumb fermentat.  Mai mult ca sigur că fermentarea cerealelor a fost un accident natural fericit pentru noi cei de astăzi. Despre ce vorbesc? Acum mai bine de poate 4.000 de ani înainte de Hristos, în Summer, revărsarea fluviilor Tigru şi Eufrat a generat periodic cataclisme în evoluţia oamenilor locului. Poate că o diluviune mai puternică este chiar cea care a generat povestea potopului biblic, preluată din Epopeea lui Ghilgameș. În mod cert, însă una dintre revărsările întâmplătoare ale acestor ape a surprins cândva recolta nestrânsă, fapt ce a dus la fermentarea naturală a cerealelor încă aflate pe câmp. De-aici încolo lucrurile au decurs greu, însă în conformitate cu logica.

LAN DE ORZ

Fermentarea spontană a fost un model natural pentru primii producători de băutură. Vinul și berea nu sunt produse care trebuie să fie distilate, ci doar fermentate. Aşa că natura a împărțit în mod spontan civilizaţia europeană în funcție de climă și deci de posibilitatea de a produce fructe și grâne, în câteva spații clare de producție a băuturilor: vinul s-a făcut în Sud unde clima permitea o mai bună dezvoltare a culturilor viticole (Grecia, Italia, Franța, Spania), iar berea a ajuns apanajul Nordului friguros, care permitea mai degrabă cultivarea grânelor (Germania, Belgia, Moravia, Britania).

Pentru a se putea face trecerea către băutura spirtoasă, pe lângă procesele naturale de fermentare spontană, evaporare și condensare, era nevoie de descoperirea distilării. Procesul a fost pentru multă vreme străin europenilor. Distilarea presupune fierberea unui lichid, fie că e el apă, vin, bere sau apă de mare, generarea de vapori sau abur și apoi condensarea acestora și colectarea lor.
Procedeul a fost probabil descoperit de fenicieni, poate în cadrul experimentelor lor alchimice, dar mai probabil de nevoia lor de a-și împrospăta resursele de apă în timpul calătoriilor maritime, mai concret, extrăgeau apa potabilă din apa sărată a mării.

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>