DEWAR’S 12 YEARS OLD SPECIAL RESERVE

DEWAR’S 12 YEARS OLD SPECIAL RESERVE

Dewar’s este un brand pe care îl vedem des pe rafturile supermarket-urilor. Este cunoscut în special pentru White Label, sortimentul de volum al mărcii Dewar’s. Dar acest blended scotch are mai mult de oferit. Ca de exemplu acest sortiment învechit timp de 12 ani numit Special Reserve. Este un blend scotch ce conține single malt produs în distileria de la Aberfeldy, distilerie ce se află în proprietatea celor de la John Dewar & Sons Limited. Este un blend scotch plăcut, dulce, cu note vag afumate și suficient de mătăsos pentru a fi apreciat simplu sau cu puțină apă adăugată în pahar. Exemplarul pe care îl recenzăm astăzi ne-a fost furnizat de către prietenii noștri de la BDG Import și se prezintă cu eticheta neagră veche. Între timp, Dewar’s a operat un facelift acestui sortiment și a schimbat culoarea ambalajului în albastru, abordând un look mai tineresc acum. Sticla noastră se prezintă cu un look clasic, plus un dop de plastic înșurubabil și picurător. Sticla este numerotată, purtând o serie unică, în cazul nostru aceasta fiind C16386. Tot de pe etichetă aflăm că distilatul din sticlă conține caramel pentru a obține frumoasa culoare aurie. Turnăm în pahar și trecem la analiza olfactivă: malț, flori proaspăt culese, caramele și un pic de fum. Corpolența este medie, iar gustul inițial este plin, dulce, mieros și un val timid de fum. Finișul este mediu și conține aceleași note dulci plus gust de cereale. Dewar’s 12 Years Old este îmbuteliat la un ABV de 40% alcool.
Nu este cel mai grozav blended scotch învechit timp de 12 ani pe care îl poți cumpăra la această oră. Chivas 12 Years Old este mai celebru și mai bun decât Dewar’s. Blendedul produs de John Dewar ar putea atrage pe cei care își doresc un blended scotch cu note dulci, dar notele de fum interpuse sunt cumva nelalocul lor. Este mai degrabă potrivit pentru cocktail-uri sau long drink-uri. Dewar’s 12 Years Old Special Reserve primește din partea Whiskypedia un scor de 87 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu
Corpolență: medie
Parfum: malț, floral, caramel, fum
Gust: plin, dulce, miere, un pic de fum
Finish: mediu cu note dulci și gust de cereale
PUNCTAJ : 87 puncte

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>