DUTY FREE WHISKY PENTRU CĂLĂTORI

DUTY FREE WHISKY PENTRU CĂLĂTORI

Dacă de obicei călătorești pe calea aerului, magazinele Duty Free, Travel Value ori Travel Retail îți sunt desigur familiare. Beneficiul lor este că adesea îți este permis să cumperi whisky fără a fi nevoit să plătești taxele sau TVA-ul pentru produsele din categoria alcool sau tabac, datorită faptului că sunt localizate în teritorii considerate neutre între două granițe. În Uniunea Europeană este interzisă vânzarea de tip duty free încă din anul 1999, astfel că pentru zborurile intra-europene vânzătorul trebuie să plătească TVA-ul din propriul buzunar pentru ca toate prețurile să fie la fel.
În mod natural, magazinele de tip duty free sunt foarte populare în rândul iubitorilor de whisky. În cazul în care călătorești destul de mult prin capitalele europene și nu numai, poți găsi adesea oferte interesante . Specificul travel retail este în mod normal îmbutelierea la 100 cl, iar prețul este îmtotdeauna similar cu cel pentru îmbutelierile de 70 cl sau 75 cl dintr-un magazin normal. În funcție de dimensiunea aeroportului și de mărimea magazinului, de asemenea poți găsi îmbutelieri speciale sau chiar rarități. Dar adesea trebuie să ai grijă în ceea ce privește prețul, pentru că nu toate sortimentele sunt neapărat un chilipir.

World Duty Free Opening

În ultima perioadă mai toți marii producători, dar și cei mici, care emit pretenții globale au început să lanseze sortimente exclusiv pentru rețelele duty free care reprezintă de asemenea un tărâm de testare pentru noi sortimente. Printre exemple avem Johnnie Walker Double Black, lansat inițial doar în rețeaua Travel Value pentru ca apoi, datorită succesului să fie lansat și prin rețelele tradiționale. Uneori anumite sortimente se vând doar în magazinele din aeroporturile unei singure țări, așa cum s-a întâmplat cu Laphroaig 20 Double Cask în Franța.
Rețeaua Duty Free este o sabie cu două tăișuri; aspectul pozitiv este oferit de faptul că cei care călătoresc beneficiază de oportunitatea de a întâlni whisky-uri interesante și/sau ieșite din comun la prețuri corecte. Pe de altă parte, doar o mică fracție dintre oameni se încadrează în categoria pasagerilor frecvenți, așa că marea parte a clienților de whisky sunt virtual eliminați din această parte a pieței.

 

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>