GENTLEMAN JACK

GENTLEMAN JACK

Septembrie este luna lui Jack Daniel. Pentru a sărbători cum se cuvine am decis să recenzăm două variante mai puțin cunoscute ale celebrului whiskey produs în Tennessee. Începem cu Gentleman Jack, Rare Tennessee Whiskey, așa cum citim pe etichetă. Față de sticla clasică pătrată a distilatului clasic Jack Daniel’s, Gentleman Jack vine într-o sticlă plată cu dop înșurubabil de dimensiuni generoase. Înauntru avem Tennessee Whiskey de cea mai bună calitate. Dar care este diferența față de o sticlă de Jack normală?
Pentru a explica trebuie să ne întoarcem la procesul de distilare a ceea ce se numește Tennessee Whiskey. A nu se confunda cu bourbon-ul. Majoritatea consumatorilor cred că tot whiskey-ul produs în America poartă denumirea de bourbon. Nu este chiar așa. Bourbon-ul este whiskey distilat din cereale, dintre care porumb în peste 51% din compoziție. Jack Daniel’s și George Dickel sunt însă două distilerii care nu produc bourbon ci Tennessee Whiskey. Compoziția de cereale este asemănătoare cu cea a bourboun-ului, dar pentru a primi titulatura de Tennessee Whiskey, distilatul trebuie filtrat printr-un strat de cărbune de arțar. Este un proces ce consumă timp, dar dă acel gust dulce asociat celui de vanilie specific whiskey-ului Jack Daniel’s. Whiskey-ul Jack Daniel’s normal este trecut o singură dată prin cărbunele de arțar. Distilatul din sticlele de Gentleman Jack este trecut de două ori prin acest proces. Prima dată este filtrat înainte de învechire, iar a doua oară după ce este scos din butoaie. Dubla filtrare prin cărbune face ca whiskey-ul Gentleman Jack să fie mult mai fin față de un Jack normal. Este parcă mai dulce și mult mai plăcut indiferent dacă preferi să îl bei simplu sau cu un cub de gheață.
Gentleman Jack este un whiskey perfect pentru o seară cu prietenii. Prețul unei sticle variază între 125 și 140 lei. Whiskey-ul are o culoare de chillimbar și este îmbuteliat la un ABV de 40% alcool. Aromele degajate din pahar încântă nasul: mere roșii, scorțișoară, arome florale, stejar și bineînțeles vanilie dulce. Gustăm și papilele detectează vanilie, miere, stafide aurii și un pic de piper. Finișul este destul de scurt și ușor. Arome de stejar și miere.
Gentelman Jack nu trebuie să lipseacă dintr-un cabinet de băuturi bine aprovizionat. Dar în portofoliul Jack Daniel’s mai există un sortiment chiar mai spectaculos despre care vom vorbi într-o recenzie viitoare. Până atunci, Gentleman Jack primește din parte Whiskypedia un binemeritat scor de 86 puncte. La mulți ani, Jack!

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar
Parfum: vanilie, mere roșii, scorțișoară, arome florale, lemn de stejar
Gust: vanilie, miere, stafide, piper
Coroplență: medie cu un finiș scurt și ușor cu arome de lemn de stejar și miere dulce.
 
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>