GLEN GARIOCH 8 YEARS OLD

GLEN GARIOCH 8 YEARS OLD

În primul rând, avem o problemă cu pronunția. Glen Garioch se pronunță Glen Ghiri sau Glen Gee-ree, daca doriți transcrierea fonetică englezească. Acum că am lămurit acest aspect, putem trece mai departe. Pentru că această sticlă simplă ce conține whisky vechi de 8 ani este de fapt o raritate. Recunoaștem că nu știam acest lucru când am achiziționat-o, dar ulterior am aflat că acest sortiment nu se mai produce. A fost înlocuit cu un distilat de 12 ani vechime, cu o prezentare asemănătoare. Însă, dacă doriți un whisky absolut delicios și corect în vârstă de 8 ani, nu ezitați. Asta dacă mai găsiți această sticlă pe undeva. Noi l-am găsit întâmplător la incredibilul preț de 98 lei, dar în mod normal nu ar trebui să coste mai mult de 130 de lei.
Prezentarea grafică este foarte îngrijită. Tonuri calde și deschise împodopesc o cutie rotundă ce pare învelită în tweed, țesătura specifică costumelor de calitate. Sau, dacă vreți, pare învelită într-o pânză cu un design frumos. Ca element central, avem cerbul, simbolul distileriei Glen Garioch din Old Meldrum, Aberdeenshire, Scoția. Înauntru, o sticlă clară de formă clasică plină cu un whisky foarte arătos. Îmi mai pierd din entuziasm când citesc pe etichetă că acesta conține caramel pentru culoare. Păcat, speram să fie culoarea naturală, mai ales că acest whisky de 8 ani a stat o vreme în butoaie ce au găzduit în prealabil bourbon american. Acest whisky de 8 ani a fost prima sticlă lansată de Glen Garioch în 1997, după redeschiderea distileriei. A fost premiat de mai multe ori pentru calitatea distilatului de 8 ani vechime, cel mai important premiu fiind cel mai bun whisky mai tânăr de 12 ani obținut la World Whisky Awards în 2007.
Așadar, lăsand la o parte culoarea perfectă de miere aurie, ne bagăm nasul în pahar și analizăm: iarbă, fân proaspăt cosit, o idee de afumătură, cereale, coajă de portocală. Foarte proaspăt și înviorător. Gustăm: după mușcătura caldă a alcoolului, deși are un ABV de 40%,  avem arome de malț, mirodenii, alune și fum de lemne, stejar tânăr, dulce, un pic de vanilie, fructe coapte. Corpolența este medie, iar finișul este destul de scurt și amărui. Una peste alta, estu un whisky surprinzător de satisfăcător, excelent pentru o seară plăcută cu prietenii. Poate fi apreciat fără probleme cu un pic de apă, sau pentru cine dorește, un cub de gheață. Primește din partea Whiskypedia un meritat scor de 85 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: miere aurie
Parfum: iarbă, fân proaspăt cosit, puțin fum de turbă, cereale, coajă de portocală
Gust: malț dulce, mirodenii iuți, alune, fum de lemne, lemn de stejar, puțină vanilie, fructe coapte
Coroplență: medie cu un finiș scurt și amărui
PUNCTAJ :85 puncte
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>