GLEN GRANT 10 YEARS OLD

GLEN GRANT 10 YEARS OLD

GlenGrant 10 Years Old. Am trecut de nenumărate ori pe lânga cutiile albe expuse de obicei în magazinile duty free din lume. Ceva nu mă atrăgea, dar într-o bună zi am decis că e momentul să vedem dacă acest whisky are potențial. GlenGrant este o distilerie din Speyside, mai precis din sătucul Rothes ce poartă numele lui James Grant. Maiorul James Grant avea doar 25 de ani când a moștenit această distilerie. Pasionat de whisky, James Grant a desenat personal alambicurile înalte și subțiri ce produc și astăzi distilatul de la GlenGrant. Astăzi GlenGrant este o marcă ce face parte din portofoliul grupului Campari. Nu există nici o legătură între GlenGrant și whisky-ul Grant’s ce este produs de William Grant&Sons. GlenGrant este un reprezentat al regiunii Speyside. Whisky-ul produs aici are note florale și este destul de deschis la culoare, exact în stilul multor distilerii din această zonă. Este și un whisky accesibil, un exemplu de single malt pentru cei care vor să pășească pe tărâmul single malt. Pentru cei mai entuziaști și mai cunoscători, GlenGrant pare cumva simplu și fără prea mult caracter. Chiar și așa este destul de popular, acum câțiva ani GlenGrant era pe locul patru în ceea ce privește vânzările după Glenfiddich, Glenlivet și Macallan. Italia este piața pe care acest whisky are cel mai mare succes și nu este de mirare dat fiind apartenența la grupul Campari. În viitor vă vom prezenta și recenzia unui GlenGrant de 5 ani vechime, un sortiment specific doar pieței italiene de whisky.
Revenind la sticla noastră de 10 ani vechime, prezentarea este impecabilă, cutie albă frumos construită ce adăpostește o sticlă fumurie de un litru cu un gât înalt. Distilatul de 10 ani vechime are o culoare aurie palidă și are o corpolență destul de slabă pe pereții paharului nostru de degustare. Aromele degajate sunt florale și vesele cu o idee dulce de sherry. Acest whisky este învechit în butoaie de stejar american care a adăpostit bourbon, iar pentru ultimul an este finisat în butoaie de sherry. Gustăm și descoperim un whisky plăcut, cu gust floral, vanilie, arome de nuci prăjite. Nimic special, dar tocmai asta îl face să fie plăcut. Este un single malt simplu, perfect pentru o seară alături de prieteni. Finișul este destul scurt, dar intens cu gust dulce floral și ceva mirodenii înțepătoare. ABV-ul este 40% alcool. Noi am plătit 32.5 euro pe o sticlă de un litru în magazinul Duty Free din aeroportul din Munchen. Din partea Whiskypedia primește un corect scor de 80 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: floral, dulce cu arome de nuci și o idee de sherry
Gust: sec, floral, vanilie, nuci prăjite
Corpolență: slabă, finiș scurt, dar intens cu arome florale și mirodenii înțepătoare
Punctaj: 80 puncte

 

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>