GLEN MORAY CLASSIC

GLEN MORAY CLASSIC

Întotdeauna suntem atenți la ofertele de la raionul de whisky din supermaket-urile românești. Iar în ultima vreme, rafturile din hypermakert-urile Auchan din București am observat o gama îmbogațită de whisky-uri. Glen Moray a fost primul brand abordabil care ne-a atras atenția, apoi bourbon-ul Wild Turkey, pe care colegul Tudor l-a recenzat de curând.
Glen Moray este un whisky scoțian abordabil. Marca este deținută de un grup francez numit La Martiniquaise, Glen Moray fiind o distilerie mică din zona orașului Elgin, aici producându-se o parte din whisky-ul care intră în alte blenduri ale grupului francez ca Label 5 sau Glen Turner. În trecut, Glen Moray a fost copilul nedorit al celor de la LVMH, aceiași companie care deține Glenmorangie și Ardbeg. În 2008, LVMH a vândut brandul Glen Moray către La Martiniquiase. Francezii dețin în Scoția un mare depozit de whisky și o uzină de îmbuteliere lângă Bathgate, West Lothian unde whisky-ul provenit de la Glen Moray este îmbuteliat.
Glen Moray oferă o gamă de whisky single malt, iar sticla entry level este cea pe care o recenzăm astăzi. Ne-a costat 79 de lei la Auchan și pentru această sumă s-a dovedit a fi un whisky cât de cât corect. Prezentarea este frumoasă, cu cutie de un albastru închis pe care tronează emblema distileriei și o medalie de aur obținută la IWSC 2009. Sticla are un gât ca de alambic ce aduce aminte de sticlele folosite de Old Pulteney. Albastrul închis se păstrează și pe etichetă, iar prin sticla clară putem vedea un distilat foarte deschis la culoare. Nu am mai văzut un whisky atât de palid de la Ardbeg-ul de 10 ani vechime. Măcar putem fi siguri că nu au folosit caramel pentru colorare. Acest sortiment nu are vârsta declarată, deci este foarte posibil un whisky tânăr învechit în butoaie de stejar simplu. Este pus în sticlă la un ABV de 40%. Turnăm în pahar și analizăm. Aromele inițiale sunt simple, fără prea multă poezie. Un parfum vag floral, câteva note minerale. Nasul nu a fost impresionat, trecem la papilele gustative. Aici lucrurile stau mult mai bine. Trecând peste senzația de căldură, dar nu de arsură detectăm un gust de caramel și note dulci, ceva mirodenii iuți și poate ceva stejar tânăr. Nici o urmă de fum. Corpolența este medie, iar finish-ul destul de scurt și amărui. Dar pentru prețul cerut, Glen Moray Classic oferă un raport calitate/preț excelent. Primește din partea Whiskypedia un scor de 79 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: vag floral, arome minerale.
Gust: cald, caramel, note dulci, mirodenii iuți, stejar.
Coroplență: medie cu finiș scurt și amărui.
PUNCTAJ : 79 puncte
 
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>