GLENDRONACH ALLARDICE 18 YEARS OLD

GLENDRONACH ALLARDICE 18 YEARS OLD

Ce poți să spui despre un whisky care a fost învechit timp de 18 ani exclusiv în butoaie de sherry? În primul rând că arată grozav. Nu am mai văzut o culoare atât de închisă în cazul unui whisky. Are culoarea rubiniu închis, iar în contrast cu eticheta albastra, sticla se prezintă impecabil. Sunt un fan al whisky-urilor cu note de sherry, dar 18 ani oare nu e prea mult? Da și nu, ar fi răspunsul. GlenDronach este o distilerie respectabilă, are o gamă de whisky-uri single malt completă, fiind celebre îmbutelierile de 12 și 15 ani vechime. Dar în față avem sortimentul de 18 ani vechime. Distilatul petrece toți acesti 18 ani în butoaie ce au găzduit în prealabil Oloroso Sherry în Jerez, Spania. După 18 ani, whisky-ul capătă o culoare extrem de închisă și o aromă foarte complexă. Are aproape densitatea cognacului, deși vorbim de două lucruri total diferite. Numele de Allardice vine de la James Allardice, unul din fondatorii distileriei GlenDronach înființată în 1926.
Pe etichetă putem citi: James Allardice 1780-1849, inventator, pionier, antreprenor, fondator al distileriei GlenDronach. Dacă întoarcem sticla, aflăm că acest sortiment a fost îmbuteliat în doar 10.000 de sticle, iar exemplarul nostru poartă numărul 2015 și a fost îmbuteliat în luna octombrie 2010. Un asemenea whisky complex trebuie tratat cu respect. Nu poți să îl dai pe gât sau să îl amesteci cu gheață. Trebuie lasat să respire într-un pahar special și să te pregătești pentru el. Nasul nu se mai satură de aromele degajate de acest distilat. Simțim sherry, praline, citrice, stafide macerate, gem de caise. Și aromele vin în continuare, ciocolată cu lapte, cacao, arome de cafea. Un buchet de arome incredibile. Dar ne facem curaj și gustăm. Iuțeala alcoolului orbește un moment papilele gustative apoi se declanșează o avalanșă de gusturi: alune de pădure, cafea prăjită, ciocolată neagră, dar și note înțepătoare de mirodenii. Extrem de complex, cu fiecare înghițitură parcă mai decoperi câte ceva. Nu am îndrăznit să îi pun apă acestui corpolent whisky cu un ABV de 46%. Finișul este extrem de lung cu note de tutun nobil, stejar și frunze de ceai. Cred că este partenerul ideal pentru un trabuc bun.
Dacă dați peste o sticlă și apreciați un whisky cu arome de sherry împinse la extrem, nu ezitați, GlenDronach 18 Allardice este nectarul zeilor. Sticla noastră a fost donată de un prieten care a vrut să rămână anonim, dar puteți găsi această îmbuteliere și în magazinele noastre de specialitate cu prețuri ce variază între 320 și 330 lei. Pentru complexitatea de care a dat dovadă, Glendronach de 18 ani vechime primește din partea Whiskypedia un scor de 90 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: miere închisă
Parfum: complex, plin de arome contrastante, sherry, praline, stafide macerate, gem de caise, ciocolată, cacao, cafea
Gust: inițial tăios, apoi un curcubeu de gusturi, alune de pădure, cafea prăjită, ciocolată amăriue, mirodenii
Coroplență: puternică, cu un finiș extrem de lung și complex cu arome de tutun nobil, piele, stejar și frunze de ceai
PUNCTAJ :90 puncte
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>