GLENFIDDICH 12 YEARS OLD

GLENFIDDICH 12 YEARS OLD

Avem în față cel mai cunoscut și bine vândut single malt din lume. Este cunoscut chiar și printre cei mai puțini pasionați de subtilitățile distilatelor din Scoția, drept un whisky bun. Și are tot dreptul să fie. Deși Glenfiddich este un producător de volum, distilatele sale sunt de o calitate excelentă, iar cel de 12 ani vechime este un entry level. Este un bun exemplu pentru un whisky din Speyside, iar distileria Glenfiddich este celebră în întreaba lume și recunoscută instant datorită cerbului ce privește semeț de pe toate sticlele produse aici. De fapt, în limba gaelică, Glenfiddich înseamnă Valea Cerbului. Distileria se află în proprietatea celor de la William Grant and Sons, iar produsele lor sunt importate în România de grupul Alexandrion, de unde provine și sticla noastă. Le mulțumim pe această cale pentru sprijin.
Glenfiddich 12 Years Old este whisky-ul perfect pentru cineva care vrea să pătrundă în lumea whisky-ului single malt și să lase în urmă blendurile de volum. Glenfiddich 12 Years Old este inconfundabil datorită ambalajului de un verde specific și sticle triunghiulare tot de culoare verde. Este un whisky învechit timp de 12 ani în butoaie de stejar european și american. Butoaiele ce au găzduit în prealabil bourbon sunt primele care păstrează distilatul la maturat pentru ca apoi să fie finisat în butoaie de sherry Oloroso. Rezultatul este un scotch whisky excelent, floral și vesel, perfect pentru cineva care nu este obișnuit cu whisky-ul single malt. Ca să ne facem o idee asupra calității, să  nu uităm că Glenfiddich 12 Years Old a obținut în 2007 Medalia de Aur la International Wine and Spirit  Competition (IWSC). Dar să revenim la sticla noastră. Turnăm o cantitate generoasă într-un pahar adecvat și adulmecăm. Parfum floral, dulce, miere, flori de livadă, chiar și o notă citrică. Dar inconfundabila aromă de pară coaptă, cea mai celebră notă aromată. Corpolența este medie, whisky-ul prelingându-se leneș pe pereții paharului. Gustăm și avem arome dulci florale, ușoare și delicate. Un whisky fin, ușor de băut, chiar și neat, fără apă sau gheață. Mai gustăm odată. Apare din nou, aroma dulce de pară maro coaptă și ceva mirodenii înțepătoare. Iar finișul este dulce, cu un pic de uscăciune din partea stejarului și arome fructate. Un whisky excelent pentru începători, dar care nu ar trebui să lipsească din cabinetul oricărui cunoscător. Perfect pentru o seară alături de prieteni, iar prețul este la fel de prietenos: 120-150 lei pentru o sticlă de 70 cl.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Parfum: floral, dulce, miere, flori de livadă, note citrice, pară coaptă
Gust: fin, dulce floral, tipic pentru regiunea Speyside, pară coaptă și mirodenii înțepătoare
Coroplență: medie cu finiș mediu un pic amar, apoi arome fructate dulci
PUNCTAJ : 89 puncte
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>