GLENFIDDICH 15 YEARS OLD

GLENFIDDICH 15 YEARS OLD

În lumea whisky-ului single malt există un nume cu o rezonanță mai mare față de restul distileriilor din Scoția. Este vorba de Glenfiddich, cel mai bine vândut și cel mai celebru whisky single malt produs în Scoția. Glenfiddich este cea mai cunoscută distilerie din Speyside și are ca emblemă un cerb prezent pe toate sticlele produse aici. De fapt, în limba gaelică, Glenfiddich înseamnă Valea Cerbului. Distileria se află în proprietatea celor de la William Grant and Sons, iar produsele lor sunt importate în România de grupul Alexandrion, de unde provine și sticla noastă. Le mulțumim pe această cale pentru sprijin.
Aproape toată lumea a auzit sau a văzut o sticlă verde de Glenfiddich de 12 ani vechime. Este unul dintre cele mai bune whisky-uri pentru cel care vrea să pătrundă în universul single malt-ului scoțian. Dar Glenfiddich mai are în gamă câteva sortimente interesante. În trecut am recenzat câteva ediții speciale ca Millenium Vintage sau Age of Discovery 19 Years Old, dar astăzi ne vom ocupa de un sortiment normal dar foarte interesant.
Este vorba de sticla de 70 cl de Glefiddich 15 Years Old, a doua în ierarhia sortimentelor cu age statement de la Glenfiddich.  Dacă la sortimentul de 12 ani culoarea de bază este verdele pentru cel de 18 ani s-a mers pe un roșu ruginiu pentru ambalaj și etichetă. Eticheta ne mai informează că acest whisky provine din lotul ce folosește The Solera Vat, un sistem atipic pentru producătorii de whisky. Solera Vat este un recipient imens manufacturat din lemn de pin din Oregon ce este păstrat mereu pe jumătate plin. Aici este locul unde se unesc aromele celor trei tipuri de butoaie în care a fost maturat acest whisky: butoaie de stejar nou, butoaie de sherry și de bourbon. Rezultatul este excepțional. Pentru amatorii de whisky cu tentă dulce, de sherry este un must have. Culoarea este roșcată, iar aromele degajate din pahar ne duc cu gândul la vanilie, stejar și fructe. Apoi miere și stafide. Gustăm. Este un whisky fin, gustos cu arome dulci de miere, scorțișoară și mirodenii înțepătoare. Finișul este mediu și aduce aminte de gustul de ciocolată. Glenfiddich 15 Years Old are un ABV de 40% alcool. Dacă sunteți la început în cea ce privește descoperirea whisky-ului single malt, acest distilat este pasul următor după Glenfiddich-ul de 12 ani. Complex și dulce. Într-un cuvânt: bun!
Prețul acestui sortiment Glenfiddich variază între 170 și 200 lei, dar este pe deplin meritat. Din partea Whiskypedia primește un meritat scor de 92 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu roșcat
Parfum: vanilie, stejar, fructe, miere, stafide
Gust: fin, gustos, miere din belșug, scorțișoară, mirodenii înțepătoare
Coroplență: medie cu finiș mediu cu gust de ciocolată.
PUNCTAJ : 92 puncte
 
 
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>