GLENFIDDICH MILLENIUM VINTAGE 2012

GLENFIDDICH MILLENIUM VINTAGE 2012

Încă de când am scris știrea despre Glenfiddich Millenium Vintage, ne-am dorit să recenzăm o asemenea îmbuteliere. Ne place Glenfiddich, și deși este cea mai cunoscută marcă de single malt whisky de pe mapamond, distilatul pe care îl produce este unul de calitate. Am apreciat mereu clasicul Glenfiddich de 12 ani, iar foarte curând veți putea citi aici recenzia sortimentului Glanfiddich 15 Years Old Solera Reserve. Dar până atunci, subiectul recenziei de azi este Millenium Vintage 2012. The Glenfiddich Millennium Vintage este o ediție limitată distilată în anul 2000 cu ocazia celebrării noului mileniu și îmbuteliată în 2012. Selecția butoaielor a fost făcută de către Master Blender-ul David Stewart și ucenicul acestuia, Brian Kinsman. Au ales două tipuri de butoaie pentru învechirea acestui distilat special: butoaie de stejar european și butoaie de bourbon. În 2012, Brian Kinsman este al șasea Master Blender din istoria distileriei Glenfiddich a îmbuteliat whisky-ul pus în butoaie în anul 2000. Pentru a da o aromă specială, a mai lăsat distilatul să doarmă timp de două luni în butoaie de bourbon pentru un înveliș final de arome de vanilie și fructe. Ediția specială astfel rezultată este un whisky vatted foarte special învechit timp de 12 ani. A fost îmbuteliat în sticle clasice verzi, tipice sortimentului Glenfiddich de 12 ani dar cu o etichetă albă cu argintiu. Iar anul 2012 este trecut cu mândrie pe o etichetă verde din partea de jos a sticlei alături de numele lui Brian Kinsman și de un reminder că acest whisky celebrează trecerea în noul mileniu.
Sticla noastră a fost achiziționată de la Londra de un prieten membru al clubului Whiskypedia pentru suma de 40 lire sterline. Glenfiddich Millennium Vintage are un ABV de 40% alcool. Doar 35.000 de sticle din acest sortiment au fost disponibile în magazinele duty free. Colecționarii l-au pus poate la păstrare, dar noi am decis că trebuie băut și recenzat. Pus în pahar putem admira pentru prima dată culoarea aurie și corpolența medie a acestui distilat de 12 ani vechime. Aromele degajate din pahar sunt dominate de parfumul de stejar amestecat cu arome de mere proaspete, stafide și nucșoară. Gustul amintește de cel al sortimentul de 12 ani clasic, dar este ceva mai complex și cu mai multe note aromatice. Gustul de pere proaspete este încă prezent dar este amestecat cu note dulci, dar în cantități foarte mici. Stejarul european dă un gust amărui și sec. Mai sunt arome de stafide, vanilie, lemn și chiar un pic de cacao. Finișul este lung, un pic înțepător și amărui. Deși prețul a fost mare în comparație cu sortimentul clasic de 12 ani, acest whisky este o reușită și primește din partea Whiskypedia un punctaj de 90 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: aurie 
Parfum: încântător cu note de stejar, lemn, mere, stafide și nucșoară
Gust: pere, note dulci, stejar, vanilie, stafide și puțină cacao. 
Coroplență: medie cu finiș lung, înțepător și amărui.
PUNCTAJ : 90 puncte
 
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>