GLENGOYNE BURNFOOT

GLENGOYNE BURNFOOT

Glengoyne. O distilerie care a început să ne placă cam mult. Am dat întâi peste sortimentul de 10 ani vechime, pe care Tudor l-a recenzat aici. Apoi la una din vizitele mele prin aeroportul din Munchen mi-a sărit în ochi această ediție specială numită Glengoyne Burnfoot. Am crezut inițial că este un sortiment afumant, dar acest lucru era imposibil din partea unei distilerii care și-a făcut un renume din faptul că malțul folosit nu a fost nici un pic atins de fumul de turbă. M-am apucat apoi să citesc pe cutia frumos desenată și am aflat că Burnfoot a fost numele original al acestei distilerii înfințate tocmai în 1833.  Acest nume a fost folosit până în 1903 când a fost schimbat în Glengoyne. Pentru a celebra acest lucru și pentru că este o găselniță bună de marketing, Glengoyne a botezat astfel un whisky dedicat segmentului travel retail. Cutia arată foarte bine, designul acesteia stilizând poziția geografică a celei mai frumoase distilerii din Scoția, așa cum este renumele celor de la Glengoyne. Sunt trecute inclusiv coordonatele GPS ale distileriei.
Glengoyne Burnfoot nu are o vârstă trecută pe etichetă, dar suspectez că distilatul din sticlă este whisky de 10 sau 12 ani vechime. Are aproximativ aceleași coordonate în ceea ce privește gama de arome și de gust. Este ceea ce numesc eu, un whisky gustos. Nu are nici cea mai mică urmă de fum, este floral, dulce și aromat. Primele arome pe care le distinge nasul sunt vanilia și zahăr caramelizat. Poate și un pic de coajă de lămâie. Gustul este atât de fin, poate un pic tare la prima impresie deși Burnfoot este îmbuteliat la clasicul ABV de 40%. Un pic de apă deschide gustul și netezește un whisky incredibil de fin. Distingem gust de alune, banane, stejar, un pic de sherry și note dulci. Este un whisky bun, gustos, ușor de băut, excelent pentru o seară cu prietenii. Finișul este lung cu arome de caramele, apoi gust sec și un pic amărui.
Deși este disponibil doar în magazinele Duty Free, dacă dați peste o sticlă nu ezitați să o cumpărați. Este un single malt foarte bun mai ales pentru cei care vor să încerce pentru prima dată un whisky clasic din Highland. Noi am plătit pentru o sticlă de un litru, 31.5 euro în magazinul Duty Free din aeroportul din Munchen. Primește din partea Whiskypedia un binemeritat scor de 80 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu palid
Aromă: proaspăt, vanilie, zahăr cramelizat, coajă de lămâie
Gust: fin, alune prăjite, banane verzi, stejar, sherry dulce
Corpolență: medie, finiș lung sec cu note dulci de caramea ce se transformă apoi în amărui
Punctaj: 80 puncte
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>