GLENMORANGIE NECTAR D’OR 12 YEARS OLD

GLENMORANGIE NECTAR D’OR 12 YEARS OLD

Glenmorangie. Brandul de whisky cu care nu dai greș niciodată. Produsele celor 16 oameni din Tain ne-au uimit mereu prin calitatea de care dau dovadă și deși au prețuri pe măsură din când în când nu putem să rezistăm tentației. A fost cazul unei vizite pe unul din aeroporturile noastre preferate din Europa: Roma Fiumicino. Pentru 34.30 euro (preț redus de la 42.90 euro) o sticlă de un litru de Genmorangie Nectar d’Or a ajuns în coșul de cumpărături pentru că muream de curiozitate să văd cum se împacă whisky-ul cu butoaiele ce au adăpostit în prealabil vin. Da, ați citit bine, vin. Ce-i drept butoaiele de vin sunt folosite doar pentru ultimii doi ani de învechire pentru a da un gust cu adevărat deosebit acestui distilat. După cum mulți dintre voi știu, Glenmorangie are în gamă trei sortimente diferite când vine vorba de whisky învechit timp de 12 ani. Glenmorangie Quinta Ruban a fost finisat în butoaie de porto, iar Glenmorangie Lasanta în butoaie de sherry. Al treilea sortiment este prezentul Nectar d’Or finisat în baricuri de Sauternes. Sauternes este un vin dulce din Franța produs din struguri din soiurile Semillon, Sauvignon Blanc și Muscadelle. Strugurii sunt parțiali stafidiți înainte de fi folosiți la producerea acestui vin dulce.
Master Blender-ul Bill Lumsden de la Glenmorangie a avut ideea să folosească acest tip de baricuri de stejar pentru a finisa sortimentul Nectar d’Or. Distilatul este învechit timp de 10 ani în butoaie care au adăpostit bourbon, iar apoi este trecut pentru încă doi ani în baricurile de Sauterns. Rezultatul este incredbil. Inițial am fost sceptic, eu preferând în general whisky-ul învechit în butoaie de sherry. Dar am hotarât să îi dau o șansă. Și nu am regretat. Este un whisky cu un caracter incredibil și viu și cu o paletă de arome extrem de complexă. Culoarea este mai deschisă, butoaiele de Sauternes imprimând distilatului o culoare gălbuie spre auriu deschis. Este îmbuteliat la viguros ABV de 46% pentru un caracter puternic. Corpolența este medie, arcele de scurgere pe pahar prelingându-se destul de repede. Ne afundăm nasul în pahar și inspirăm: arome dulci, vanilie, citice, lămâie și lime, cocos și nucșoară. Unul dintre cele mai complexe whisky-uri la acest capitol. Este un whisky care are nevoie de apă pentru a se deschide și a-și prezenta toate aromele. Are nevoie de timp în pahar, este un whisky care trebuie savurat încet. Gustul este fenomenal: fructat, dulce, desert cu miere, vanilie, multă vanilie și apoi cocos, lămâie și mirodenii înțepătoare. Este ceea ce numesc eu un whisky gustos, care te face să descoperi mereu ceva nou. Finișul este mediu cu arome de mirodenii și gust de coajă de lămâie și ciocolată albă. O capodoperă ce merită cu prisosință un loc în cabinetul cu băuturi fine. Primește din partea Whiskypedia un scor de 91 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:

Culoare: galben palid
Parfum: note dulci de vanilie, apoi citrice, cocos și nucșoară,
Gust: complex, dulce fructat, miere, vanilie, cocos, lămâie și mirodenii înțepătoare,
Corpolență: medie cu un finiș mediu cu arome de mirodenii, coajă de lămâie și ciocolată albă
PUNCTAJ : 91 puncte
 
 
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>