GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 12 YEARS OLD

GLENMORANGIE QUINTA RUBAN 12 YEARS OLD

Nu este un secret că Glenmorangie este una din distileriile noastre preferate. Acest lucru este susținut însă de produsele de o calitate excelentă pe care le oferă această distilerie din Tain. Până acum am recenzat trei sortimente din oferta Glenmorangie: clasicul Original de 10 ani vechime, un whisky cu care nu dai greș niciodată, și două din cele trei sortimente învechite timp de 12 ani Lasanta și Nectar d’Or. Lipsea doar Quinta Ruban, unul dintre primele whisky-uri care m-au lăsat cu gura căscată acum ceva ani de zile când începeam să descopăr acest univers. Dar, să detaliem un pic. Glenmorangie are în spate un Master Distiller genial în persoana lui Bill Lumsden. A experimentat și a obținut rezultate extraordinare cu butoaie pe care alte distilerii nu vor să audă. Nectar d’Or, de exemplu, este maturat timp de 10 ani în butoaie de stejar american ex-bourbon, iar apoi doi ani este finisat în butoaie din Franța ce au adăpostit vin dulce Sauternes. Rezultatul este o operă de artă. Iar pentru a mulțumi pe toată lumea, Glenmorangie mai are în gamă încă două sortimente învechite timp de 12 ani. Lasanta este finisat în butoaie de sherry și este un clasic în acest segment, iar obiectul recenziei de azi, Quinta Ruban își trage caracterul aparte din butoaiele de Porto, binecunoscutul vin dulce portughez.
Quinta Ruban îți ia ochii de la o simplă privire aruncată sticlei. Culoare acestui whisky este deosedită: un rubiniu clar de o frumusețe aparte completată de o corpolență medie ce lasă urme leneșe pe pahar. Dacă ridicăm paharul în lumină culoare devine cea a unui apus roșiatic. Aromele sunt complexe: ciocolată neagră, portocale, nuci, dar și nucșoară. Gustăm și închidem ochii pentru a încerca să deslușim din mulțimea de gusturi care dansează pe limbă: ciocolată cu mentă, nuci coapte, aromă de trandafiri, rahat turcesc, dar și portocale dulci din Spania. Este gustos, incredibil de gustos, o nouă capodoperă a lui Bill Lumsden. Finișul este lung, piperat și înțepător cu un gust lung de ciocolată amară și coajă de portocală. Fiind un whisky îmbuteliat la un ABV de 46% alcool este și plin de caracter, iar un strop de apă adăugat în pahar va deschide și mai mult curucubeul aromelor.
Tripleta whisky-urilor de 12 ani vechime de la Glenmorangie este una dintre cele mai reușite din industrie. Orice pasionat al fenomenului ar trebui să le încerce, iar o sticlă de Glenmorangie nu trebuie să lipsească din cabinetul cu băuturi. Am achiziționat sticla noastră de Glenmorangie Quinta Ruban 12 Years Old dintr-un magazin specializat din București pentru prețul de 204 lei, dar prețul poate varia între 200 și 230 lei. Glenmorangie Quinta Ruban primește din partea noastră un binemeritat scor de 92 puncte.

FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>