GRAND MACNISH 12 YEARS OLD BLENDED WHISKY

GRAND MACNISH 12 YEARS OLD BLENDED WHISKY

Povestea sticlei de Grand Macnish este una interesantă. Deși avea timbru de România, noi nu am reușit să localizăm nici un magazin din Capitală care să vândă așa ceva. Sticla noastră a venit de la prietenul nostru Octavian. Acesta a primit-o cadou acum ceva vreme și mult timp s-a întrebat dacă conținutul e bun de ceva. Când a venit cu sticla la mine să o deschidem, am rămas uimit de prezentare. Deși avem de a face cu whisky blended, Grand Macnish își trădează calitatea încă de la ambalaj. O cutie verde, din carton de calitate și o sticlă absolut spectaculoasă cu forme curbe care aduce un pic aminte de sticla de Dimple. Avem în față sortimentul de 12 ani vechime al blendului Grand Macnish. Există și o sticlă entry-level fără vârstă declarată. Aceasta are aceleași forme, dar etichetele sunt de culoare galbenă. Revenind la sticla noastră cu etichete verzi, trebuie spus că nu avem dop de plută, ci un capac înșurubat de aluminiu, așa cum găsim la majoritatea sticlelor de blendend whisky.
Grand Macnish este o marcă din portofoliul distileriei MacDuff din Glasgow, Scoția. Marca în sine a fost creată de Robert Macnish în 1863. Chipul său ne privește demn de pe gâtul sticlelor de whisky Macnish. Acest whisky a fost făcut apoi celebru de Ernest Hemingway în revista Look din 1954. Hemingway se prăbușise în Africa cu avionul și a trebuit să își raționalizeze lichidele. Sticla de Macnish i-a rămas aproape în timpul acestei aventuri. Povestea lui Hemingway a fost publicată de revista Look în 1954.
Comparând sticla noastră cu fotografiile de site-ul Macduff am ajuns la concluzia că sticla noastră este un exemplar mai vechi. Grafica s-a schimbat un pic între timp. Dar cea mai mare surpriză a venit după ce am deschis sticla de Macnish 12 ani. Culoarea este frumoasă și aduce cu nuanțe de chihlimbar, dar bănuim că acest lucru se datorează caramelului folosit. Aroma însă și gustul ulterior ne-au făcut să ne întrebm dacă nu cumva am greșit sticlele. Nimic nu dă de gol faptul că avem în față un blendend whisky. Nasul ne transmite arome fine, florale, un pic de sherry și o idee de fum. Gustul este puternic, dar extrem de fin pentru un blend. Am simțit mirodenii, un pic de piper și nuci prăjite. Finișul este destul de lung cu gust de cacao și stejar. Este suficient de fin pentru a putea fi degustat simplu (40% ABV), dar o picătură de apă deschide mult aromele. Iar în cazul acestui whisky, cred că un cub de gheață înnobilează mai mult decât să strice.
Una peste alta, Grand Macnish de 12 ani vechime s-a dovedit o incredibilă surpriză. Dacă găsiți o sticlă rătăcită pe undeva, nu eziți. Mai ales pentru că nu ar trebui să coste prea mult.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar
Parfum: arome fine, florale, un pic de sherry și o idee de fum
Gust:puternic, dar extrem de fin, mirodenii, un pic de piper și nuci prăjite
Coroplență: medie cu un finish mediu cu aroma de cacao și stejar tânăr
PUNCTAJ : 87 puncte
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

2 comments

  1. Andrei Mircea

    Am vazut Grand Macnish intr-un magazin de pe strada Nicolae Golescu, nr 20. Magazinul este situat in spatele Ateneului Roman. Tot acolo gasiti si scotch whisky Lauder’s si Islay Mist. De aici am achzitionat o sticla de Lauder’s 12 yo cu numai 74 lei…

  2. Multumim pentru pont! Vom vizita si noi magazinul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>