IMPERIUL (WHISKY-ULUI) CONTRAATACĂ DIN CHINA

IMPERIUL (WHISKY-ULUI) CONTRAATACĂ DIN CHINA

După inițierea campaniei de transparentizare a produselor distilate din malț a sosit momentul ca industria scoțiană să nu-și încrucișeze mâinile pe piept într-o resemnare mioritică, ci să contraatace într-un pur stil al luptătorilor nordici din a cărei sorginte se revendică cu atâta sârg.

The Edrington Group, cei mai afectați de o astfel de mutare și proprietari ai brandurilor The Macallan și Highland Park, printre altele, au început deja să experimenteze cu whisky distilat în…China, pentru a profita de acest avantaj pe una dintre cele mai mari piețe din lume. Simt cu tristețe cum următorul pas va fi îmbutelierea ”scotch-ului chinezesc” ce va ajunge inevitabil și pe piețele europene.

Grupul LVMH, deținător al brand-urilor Ardbeg și Glenmorangie nu a pierdut startul și s-a îndreptat de asemenea spre China. Deja au cumpărat acolo un teren pe care au stabilit strategia de a construi o imensă distilerie în vecinătatea podgoriei din Shangri-La, provincia Hunan.

Pernod Ricard a ales proximitatea Mării Mediteraneene. Insula Bendor, proprietatea lui Paul Picard încă din 1950 va deveni noul fief al maturării butoaielor distilate la Aberlour, Glenlivet, Strathisla sau Scapa, asta pentru a deveni imuni la noua legislație. Așa că nu ne rămâne decât să ne așteptăm la numeroase îmbutelieri ”Bendor-matured”.

Parcă o speranță vine de la Beam Suntory, chiar dacă și ei se îndreaptă cu brand-urile lor Laphroaig și Bowmore spre Est. Compania s-a decis să recreeze terroir-ul din Islay, așa că a achiziționat o suprafață de teren pentru o nouă distilerie pe insula Sado, localizată în prefectura Niigata din zona Chubu a Japoniei. Aici și forma și dimensiunea și clima insulei sunt similare cu cea din Islay. La cât de bine s-au descurcat japonezii până acum cu producerea de whisky, știrea asta pare mai de grabă îmbucurătoare. Sunt convins că având toate datele puse la punct vor reuși să facă un whisky mai bun decât cel din Islay, nu de alta, dar mereu am spus că în materie de whisky, japonezii sunt niște scoțieni mult mai serioși din toate punctele de vedere.

 

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>