JOHNNIE WALKER GOLD LABEL 18 YEARS OLD

JOHNNIE WALKER GOLD LABEL 18 YEARS OLD

Nu cred că există pasionat al fenomenului whisky care să nu cunoască marca Johnnie Walker. Este proabil cel mai cunoscut brand din acest domeniu din întreaga lume. Toată lumea știe cum arată o sticlă de Johnnie Walker Red Label sau Black Label, dar mai puțini cunosc faptul că Johnnie Walker nu se rezumă doar la aceste două sortimente. Am recenzat de curând un sortiment care a părăsit deja gama producătorului de scotch whisky deținut de Diageo. Este vorba de excelentul Johnnie Walker Green Label 15 Years Old, deja o sticlă ce poate fi colecționată, pentru că ea nu mai este comercializată oficial.
Gama Johnnie Walker ne oferă însă și un al doilea sortiment ce este deja vânat de colecționari. Vorbim despre obiectul recenziei de astăzi: Johnnie Walker Gold Label 18 Years Old. Însă spre deosebire de Green Label, Gold nu va dispărea definitiv. A fost înlocuită anul trecut de un nou sortiment numit Johnnie Walker Gold Reserve, de data această fără vârstă declarată. Ambalajul a fost și el modernizat, dar pentru un ochi neavizat, la prima vedere cele două sticle ar putea părea identice. Dacă mai găsiți pe undeva vechiul Gold de 18 ani vechime, nu ezitați să achiziționați un exemplar.
Sticla noastră ne-a fost furnizată de către Radu Pop, membru în cadrul clubului nostru de pasionați, și un mare amator de Johnnie Walker. Îi mulțumim pe această cale. Prezentarea este elegantă, ambalajul în tonuri de auriu emanând prestanță, iar în interiorul cutiei regăsim celebra sticlă pătrată cu eticheta înclinată. Pe lângă Gold Label, pe etichetă mai putem citi și “The Centenary Blend”, o denumire alternativă dată de Johnnie Walker acestui blended scotch de 18 ani vechime. Dar, să trecem la lucrurile serioase. Turnăm lichidul auriu într-un pahar corespunzător și studiem. Culoarea este auriu închis, iar corpolența este medie, distilatul prelingându-se leneș pe pereții paharului. Johnnie Walker spune că acest blend este construit din 15 single malt-uri diferite, dar baza este whisky-ul provenit de la distileria Clynelish. Distilatul a fost îmbuteliat la un ABV de 40% alcool.  Aromele din pahar sunt puternice, dar proaspete, cu note de fructe, miere, mirodenii, dar și cafea , stafide, aer sărat și fum de turbă. Gustăm, iar papilele întâmpină un val de mirodenii înțepătoare, amărăciune de stejar, cereale, miere, ghimbir și coajă de portocală. Gold Label se dovedește un blend extrem de complex în ceea ce privește simfonia aromelor. La final există și o notă de gust afumată, semnătura oricărui blend Johnnie Walker. Finișul este lung, persistent, cu gust de piper, coajă de portolcală și miere. Gold Label 18 Years Old este un scotch whisky elegant, bun pentru a fi păstrat pentru o ocazie specială. Prețul pentru o sticlă de Johnnie Walker Gold Label 18 Years Old variază între 270 și 300 lei.

 NOTE DE DEGUSTARE:

Culoare: auriu plin, închis
Parfum: proaspăt, floral, fructe, miere, mirodenii, cafea, stafide, aer sărat și fum de turbă
Gust: mirodenii înțepătoare, stejar amar, cereale, miere, ghimbir, coajă de portocală, fum
Coroplență: medie  cu un finiș lung și elegant cu gust de piper fin, coajă de portocală și miere
PUNCTAJ : 91 de puncte
 
 
 
 
 
 
FOTO: Ovidiu Tăbăcaru©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>