KNOB CREEK BOURBON 9 YEARS OLD

KNOB CREEK BOURBON 9 YEARS OLD

Când am auzit că un prieten pleacă în America l-am rugat să caute în magazinele Duty Free două sticle pe care nu reușesc să le găsesc în Europa. L-am rugat să se uite după Knob Creek și Angel’s Envy. S-a întors cu Knob Creek și Jack Daniel’s Honey. Close enough! Despre mierea lui Jack am vorbit într-o recenzie anterioară așa că acum îl vom diseca pe Knob Creek. Este un Kentucky straight bourbon învechit timp de 9 ani, ne informează eticheta. Este unul dintre puținele bourboane cu vârsta trecută pe etichetă. Este și unul dintre cele mai tari pe care le-am experimentat. Knob Creek 9 Years Old are un ABV de 50% sau 100 proof după standardele americane. Sticla noastă este în versiunea de un litru, specifică travel retail-ului și a costat 29 de dolari pe aeroportul Dulles din Washington DC. Nu are cutie, dar sticla are un design inconfundabil pătrat și plat amintind de recipientele de metal ce pot fi ascunse în buzunarul de la piept. Dopul este învelit într-un stat de ceară neagră, iar o aripioară ne ajută să înlăturăm partea de deasupra. Dopul nu este înșurubabil ci imită dopurile de plută europene, doar că nu este din plută. Din ce îmi dau eu seama este din plastic moale sau cauciuc. Numele de Knob Creek face referire la orășelul din Kentucky unde a copilărit Abraham Lincoln.
Culoarea distilatului este închisă, amintind de whisky-urile scoțiene învechite în butoaie de sherry. Nuanțele de cupru sunt aproape identice cu cele din sticla de Maker’s Mark. Woodford Reserve este însă mult mai deschis la culoare. Punem culoarea închisă a distilatului Knob Creek pe faptul că stă ceva mai mult în butoaiele de stejar nou față de alte bourboane. Acest lucru îi permită să absoarbă mai mult din zaharurile din lemn ceea ce îi dă un gust mai dulce și mai aromat. În realitate, este un bourbon destul de dur. ABV-ul de 50% își spune cuvântul, dar se pare că acesta este un bourbon old school, așa cum se făceau înainte de prohibiție, sau acum mai bine de o sută de ani. Poate cam așa ceva bea un cowboy atunci când pășea într-un saloon din vestul sălbatic american. Pentru că dacă vrei să îl bei simplu, fără apă sau gheață, cred că cel mai bine este băut în pahar de tip shot și dat peste gât dintr-o mișcare. Aromele sunt și ele puternice, nasul fiind invadat iniția de iuțeala alcoolului, dar apoi face loc vaniliei dulci plus nuci prăjite și stejar ars. Gustul este puternic, foarte puternic. Este greu să îl bei simplu. Îi trebuie apă sau chiar gheață pentru cine dorește. După ce ne obișnuim cu tăria, vanilia și stejarul sunt notele pregnante din gustul acestui bourbon. Finișul este lung, sec și un pic amar.
Una peste alta, acest bourbon din portofoliul Beam Inc se dovedește a fi o experiență puternică. Este o băutură cu caracter pentru cei care își doresc un bourbon american pur, așa cum se făcea demult. Primește din parte Whiskypedia un scor de 91 puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: cupru ruginiu
Parfum: puternic arzător, apoi vanilie, multă vanilie, dulce, stejar ars, nuci prăjite
Gust: puternic apoi vanilie dulce, stejar ars, stafide, fructe
Coroplență: puternică, finiș lung sec și un pic amar
PUNCTAJ :  91 puncte
 
 
 
 
 
FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>