LAGAVULIN 16 YEAR OLD

LAGAVULIN 16 YEAR OLD

Lagavulin este un nume cu greutate în lumea cunoscătorilor whisky-ului, dar mai ales în cercul celor pasionați de whisky-uri puternic fenolice. Reprezentantul de vază al insulei Islay, Lagavulin este poate cel mai cunoscut whisky afumat de pe piață, cel puțin de pe piața românească. Îmbuteliat după 16 ani de maturare în clima aprigă și umedă a Insulei, Lagavulin pornește cu un avantaj al vârstei în fața oricărui competitor din nișă.

Membrii clubului Whiskypedia, reuniți în sera zilei de 27 martie la clubul La Muse au avut posibilitatea de a degusta și juriza acest sortiment din portofoliul celor de la Diageo ce a fost pus la dispoziția noastră de către reprezentantul din România, compania PPD, căruia îi mulțumim pe această cale pentru sprijin.

Adesea ușor de găsit în hipermarket-uri la secțiunea single malt premium sau în magazinele de specialitate, Lagavulin este o rezență cu care consumatorul român este obișnuit, chiar dacă prețul său ce adesea depășește 260 RON este la concurență cu nume mari ale whisky-ului ce au îmbutelieri de 18 ani în acest palier.

Prezentarea deja clasică în sticla fumurie, parcă anunță simfonia notelor fenolice și de turbă ce vor urma. Culoarea este auriu întunecată, ca de ambră, iar corpolența este plină, puternică, bogată. Lacrimile de îngeri sau arcele de scurgere se coboară atât de greu pe marginile paharului, de parcă timpul ar sta uneori pe loc. Parfumul are arome intense de fum și turbă, iod, iarbă de mare urmate de note dulci. Gustul este bogat cu arome de dulceață de fructe uscate și nori de fum. Toate acestea sunt urmate de arome de orz malțificat, un gust fierbinte și intens cu o explozie de fum și arome de piper. Finish-ul este enorm, lung, fierbinte și piperat cu o notă distinctă și dulceagă.

Concluzia membrilor clubului Whiskypedia a fost dată de introducerea acestui whisky în rândul distilatelor ce pot fi numite clasice. Lagavulin 16 Years Old a adunat toate laudele membrilor clubului, fiind apreciat unanim, iar nota finală acordată a certificat acest lucru, single malt-ul obținând  93 de puncte.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare:  auriu întunecată, ca de ambră
Parfum: arome intense de fum și turbă, iod, iarbă de mare urmate de note dulci
Gust: bogat cu arome de dulceață de fructe uscate și nori de fum, orz malțificat, un gust fierbinte și intens cu o explozie de fum și arome de piper
Coroplență: plină, puternică, bogată cu un finish enorm, lung, fierbinte și piperat cu o notă distinctă și dulceagă

PUNCTAJ : 93 puncte

OTXX5172

OTXX5176

OTXX5181

OTXX5186

FOTO: Ovidiu Tabacaru

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>