LONGMORN 16 YEARS OLD

LONGMORN 16 YEARS OLD

Una dintre cele mai apreciate distilerii din Speyside, pentru whisky-ul distilat a renunțat la sortimentul lor de bază maturat vreme de 15 ani. Acesta a fost înlocuit cu noul lor best seller maturat un an în plus. Chiar dacă nu are notorietatea suratelor din Speyside, distileria din Elgin, face parte mereu din lista pasionaților de single malt, care apreciază un speysider renumit pentru notele de malt și aromele fructate.

Sticla de Longmorn 16 Years Old pe care am recenzat-o, o avem mulțumită amabilității prietenilor de la Pernod Ricard România în al căror portofoliu se găsește acest brand. Prezentarea impecabilă a sticlei ne-a atras atenția din prima clipă. Cutia este cartonată și accesorizată fără a fi vizibil cu o închizătoare cu magneți. Sticla de 700 ml are 2 caracteristici speciale: inelul metalic din jurul gâtului ce poartă inscripția non-chill filtered și îmbrăcămintea din piele ecologică a bazei pe care tronează o cusătură tip mănușă de baseball cu o finisare impecabilă demnă de pretențiile premium ale mărcii.

Whisky-ul este îmbuteliat la 48% ABV, fiind maturat vreme de 16 ani în butoaie de stejar așa cum reiese din declarația de pe etichetă. Recomandarea noastră este să adăugați apă pentru a relaxa un pic aromele și notele ținute captive de gradul ridicat de tărie la care a fost îmbuteliat whisky-ul. Culoarea este foarte interesantă, arămie, obținută doar prin maturare, făra adaos de caramel. Parfumul este puternic, dulce, de malț ce dezvăluie însă note de miere, și urme de fructe, mere roșii. Gustul este la fel de puternic și hotărât cu arome de malț, note fructate ce se dezvoltă către mandarine. Corpolența este plină, iar odată pus pe buze este arzător,  fierbinte, copleșitor, cu un finish lung amintind de citrice, dar apoi dezvoltându-se spre aroma de nucă, ovăz și eliberând energie ca după ce ai gustat piper negru.

Pentru a-l găsi în magazine sau în mediul virtual, necesită ceva efort și trebuie să știți că variațiile de preț sunt impresionante, începând de la 286 RON și ajungând la 360 RON și chiar 400 RON. De menționat este faptul că noi nu l-am găsit în magazinele specializate din aeroporturile europene așa că nu ezitați să puneți mâna pe o astfel de pasăre rară dacă aveți ocazia indifferent de preț.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare:  auriu arămiu
Parfum: puternic, dulce, note de miere, fructe, mere roșii
Gust: hotărât, malț, fructat, dezvoltat către mandarine
Coroplență: plină, cu un finish lungcu arome de nucă, ovăz și energetic.

PUNCTAJ : 85 puncte

LONGMORN 16 YO BOX

LONGMORN 16 YO BODY

LONGMORN 16 YO DETALIU

LONGMORN 16 YO LABEL

LONGMORN 16 YO PUNCTAJ

 FOTO: whiskypedia studio

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>