LOWLANDS SINGLE MALT OF THE YEAR: AUCHENTOSHAN 1979 OLOROSO

LOWLANDS SINGLE MALT OF THE YEAR: AUCHENTOSHAN 1979 OLOROSO

Publicația Whisky Advocate continuă seria de premii acordate celor mai bune distilate din întreaga lume. Suntem încă în Scoția și a venit rândul regiunii Lowlands/Campbeltown să își desemneze cel mai bun whisky al anului. În viziunea celor de la Whisky Advocate acesta este Auchentoshan 1979 Oloroso Sherry Matured. Se spune că whiskyurile cu un caracter mai ușor și mai floral, așa cum sunt cele din Lowlands nu pot face față unei maturări îndelungi în butoaie de sherry. Însă această sticlă de arhivă de la Auchentoshan a dovedit că nu este așa. Whisky-ul din acest lot a fost distilat pe 22 octombrie 1979 și a reușit să își păstreze caracterul în ciuda celor 32 de ani petrecuți în butoaie de oloroso sherry. Este îmbuteliat la un ABV de 50.5% alcool ceea ce garantează un caracter puternic. Prețul unei astfel de îmbutelieri este însă pe măsură: 550 dolari americani. În ceea ce privește notele de gust, acesta are o vibrantă culoare de chihlimbar și note iuți de prăjitură cu fructe împreună cu clasicele arome de portocală, lămâie și vanilie.
Auchentoshan este una dintre cele mai populare distilerii din partea de sud a Scoției, iar maturarea în butoaie de sherry face parte din amprenta specifică a produselor sale. Auchentoshan Three Wood este un whisky foarte popular și acest lucru se datorează învechirii în trei tipuri de butoaie: bourbon, apoi oloroso sherry și în final pedro ximenez sherry. De asemenea, ediția specială cask strength de 18 ani vechie este foarte apreciată, iar cel mai vechi whisky din gama de arhivă Auchentoshan, un distilat din 1957, a fost învechit timp de 50 de ani exclusiv în butoaie de sherry.

FOTO: whiskyadvocateblog.com

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>