MACKINLAY’S RARE OLD MALT HIGHLAND WHISKY

MACKINLAY’S RARE OLD MALT HIGHLAND WHISKY

The Enduring Spirit cum se mai numește această replică recreată după un whisky descoperit în Antarctica în anul 2007 de către New Zeeland Antarctic Heritage este un blended malt. Originalul îmbuteliat în 1907 și având probabil o vechime între 8 și 12 ani era un single malt produs de Mackinlay & Co. Cu toate strădania deținătorii actuali ai moștenirii brand-ului Mackinlay, adică Whyte & Mackay, nu au putut recrea același single malt, însă i-au recreat caracteristicile dintr-un amestec de single malt-uri din zonele Highlands, Islands și Speyside. Sarcina a revenit lui James Pride și renumitului master blender Richard Paterson, care după ce au analizat conținutul sticlelor originale în laborator au fost capabili să reproducă aromele, gustul și corpolența whisky-ului care a așteptat vreme de 100 de ani în Antarctica să fie decoperit.

Whisky-ul original se pare că a fost maturat în butoaie de stejar american alb și a este ușor afumat cu turbă precum era distilatul celor de la Glen Mhor. Cum distileria de la Glen Mhor s-a desființat în 1986, iar depozitul lor a fost preluat de către The Dalmore, Richard Paterson a putut folosi câteva butoaie din zestrea de la Glen Mhor. Așadar replica actuală ce numără 50.000 de îmbutelieri conține și single malt de la Glen Mhor, maturat minim o perioadă de 26 de ani.
Prezentarea îmbutelierii este făcută într-o cutie de lemn ce reproduce oarecum lădițele în care au fost descoperite sticlele și pe care este specificat faptul că distilatul este o reproducere a whisky-ului pe care Ernest Shakelton l-a avut în expediția sa din Antarctica. Împreună cu sticla ce poartă o etichetă după modelul celor de la începutul secolului XX, se regăsesc o broșură cu informații despre istoria mărcii cât și un dop de plută foarte simplu, de genul cepului de la butoi așa cum se foloseau până la introducerea în uz a celor actuale cu opritor, eveniment consemnat pentru  anul 1913.

Whisky-ul are o culoare auriu deschisă, strălucitoare și o corpolență plină, așa cum arată arcele de scurgere pregnante. Parfumul este inițial estompat de tăria de 47.3% ABV a distilatului, însă cu o cincime apă adăugată dezvăluie note de pere coapte, fructe confiate, atingeri de vanilie, cuișoare și urme de fum sau chiar fenolice. Gustul este puternic cu arome de pere coapte, nuci sau alune, caramel, coji de portocale și fum. Finish-ul este lung și energic urmat de o senzație de fierbinte, la care se adaugă note de fum. Mackinlay’s Rare Old Malt Highland Whisky se poate achiziționa în rețelele travel retail din aeroporturile europene, chair și pe cel din Otopeni pentru prețuri ce variază între 120 și 130 €.
Recenzia pentru Mackinlay’s Rare Old Malt Highland Whisky a fost făcută împreună cu membrii clubului nostru de whisky cu ocazia primei întruniri, iar notele de degustare și punctajul au fost stabilite în baza formularelor completate de fiecare membru al clubului. Punctajul final reprezintă o medie a scorului sugerat de fiecare dintre cei care au participat la această sesiune de degustare. Pe această cale ținem să le mulțumim și prietenilor de la Cristalex care ne-au furnizat îmbutelierea de Mackinlay’s Rare Old Malt Highland Whisky.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: auriu deschisă, strălucitoare, ca mierea de salcâm.
Parfum: note de pere coapte, fructe confiate, atingeri de vanilie, cuișoare și urme de fum sau chiar fenolice.
Gust: arome de pere coapte, nuci sau alune, caramel, coji de portocale și fum.
Corpolență: plină cu un finish lung și energic urmat de o senzație de fierbinte, la care se adaugă note de fum.
PUNCTAJ : 85 puncte
 
MACKINLAY'S RARE OLD MALT HIGHLAND BOX
 
 
ENDURING SPIRIT
 
 
MACKINLAY'S SECOND CORK
 
 
ENDURING SPIRIT FB
 
 

About Tudor Balteanu

De formație istoric dar și public speaker, mi-am distilat pasiunea pentru whisky împreună cu dorința de a sorbi din cunoștințele industriei, tocmai pentru a deveni primul whisky writer din sud-estul Europei în slujba distilatului cu rădăcini celtice: uisge beatha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>