MAKER’S MARK

MAKER’S MARK

Suntem într-o perioadă în care ne-au trecut prin pahare multe whiskey-uri americane. Și pentru că prima dragoste nu se uită niciodată, nu am rezistat să nu achiziționez o sticlă de Maker’s Mark la una din vizitele prin aeroporturile din Germania. Maker’s Mark se găsește fără probleme și pe piața românească fiind în portofoliul importatorului Cristalex. Singura diferență este cantitatea. Sticlele de pe piața românească au 70 cl, cele din Duty Free au un litru.
De când am dat pentru prima dată de Jack Daniel’s am iubit whisky-ul american. Am aflat apoi că există o diferență între Tennesse whiskey și bourbon, dar caracteristica principală a majorității distilatului american este gustul puternic de vanilie dulceagă. Americanii folosesc porumbul ca cereală principală din care se distilează whiskey-ul, iar învechirea se face doar în butoaie noi de stejar american carbonizate la interior.
Dar să revenim la vedeta noastră: Maker’s Mark. Este unul dintre cele mai bune bourboane pe care le poți achiziționa la un preț accesibil. În România costă aproximativ 100 – 120 lei, dar noi am plătit pentru o sticlă de un litru 27.9 euro în magazinele duty free de pe aeroportul internațional Munchen. Poate fi recunoscut ușor datorită sticlei inconfundabile cu fund pătrat și gât lung acoperit cu ceară roșie. Sau cel puțin pare că este ceară roșie. Dopul cu filet este acoperit cu un fel de plastic ce imită ceara pentru a forma un sigiliu perfect. Acest sigiliu roșu a devenit atât de celebru încât Maker’s Mark deține un patent de înregistrare pentru acesta.
Maker’s Mark produce un bourbon de calitate în distileria sa din Loretto, Kentucky. Învechirea distilatului se face timp de 6 sau 7 ani până atunci când degustătorii oficiali hotăresc că a atins calitatea necesara pentru îmbuteliere. Maker’s Mark este una din puținele distilerii americane care rotește butoaiele în care este învechit whiskey-ul între nivelele superioare și cele inferioare din depozit. Astfel, calitatea distilatului produs este uniformă. Când ajunge în sticle bourbon-ul are un ABV de 45%.
Culoarea este frumosă de un chihlimbariu închis, iar când ne afundăm nasul în pahar dăm de acea inconfundabilă aromă dulce a vaniliei. Este multă și fină, Maker’s Mark fiind un bourbon parfumat. După ce studiem corpolența medie, gustăm. Papilele simt la început gustul dulce al vaniliei, apoi aromele se deschid în arome de miere, fructe exotice și stejar tânăr. Finish-ul este delicat cu arome de mirodenii. Ca finețe și complexitate este întrecut probabil doar de Woodford Reserve, cel mai bun bourbon pe care l-am încercat până acum.

NOTE DE DEGUSTARE:
Culoare: chihlimbar
Parfum: miere, vanilie, mirodenii
Gust: vanilie dulce, miere, fructe exotice, stejar tânăr
Coroplență: medie cu un finish dominat de arome dulci și iz de mirodenii
PUNCTAJ : 90 puncte

 

FOTO: Whiskypedia.ro Studio©

About Dragoș Băltățeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>